© Twitter

Charline Van Snick pakt bij comeback meteen goud tegenover wereldtop

Judoka Charline Van Snick heeft verrassend bij haar comeback na een enkelblessure meteen de Grote Prijs van Düsseldorf gewonnen. Ze versloeg wereldkampioene Kondo op haar weg naar de titel én klopte in de finale ’s werelds nummer één, Munkhbat in de gewichtscategorie beneden de 48 kilo.

wic

Charline Van Snick (-48 kg) heeft vrijdag op de Grand Prix judo van het Duitse Düsseldorf de finale tegen Urantsetseg Munkhbat, de Mongoolse nummer 1 van de wereld, gewonnen.

Van Snick (WR 21) klopte Munkhbat nadat de Mongoolse op 40 seconden van het einde een strafpunt achter haar naam had gekregen. In de slotseconden zette Van Snick nog een armklem in, om zo de zege veilig te stellen.

Op weg naar de finale had de Luikse judoka eerder op de dag de 18-jarige Yu Jeong Kang (WR 169) uitgeschakeld. Het Zuid-Koreaanse toptalent verdedigde knap en sleepte een Golden Score uit de brand. Daarin liep ze een strafpunt op, die haar de zege kostte. In haar tweede kamp van de dag versloeg Van Snick de Japanse wereldkampioene Ami Kondo (WR 3). De kamp duurde welgeteld 1:16. Met een wurggreep in de allereerste minuut vocht Van Snick de regerende wereldkampioene in het verlies.

In de kwartfinales verwees de in Parijs wonende en trainende Van Snick de Italiaanse Valentina Moscatt (WR 12) met een houdgreep naar de herkansingen. Vervolgens smeerde de bronzen medaillewinnares van de Spelen in Londen 2012 Monica Ungeureanu (WR 13) dezelfde score aan. Het was de eerste keer dat onze landgenote van de Roemeense kon winnen. In 2013 won Ungureanu van Van Snick in de halve finales van de Grand Slam van Moskou en vorig jaar deed ze dat nog eens over in de halve finale van de Grand Prix van Zagreb, waar Van Snick haar comeback maakte na een jaar schorsing wegens vermeend cocaïnegebruik op het WK 2013 in Rio de Janeiro. Vrijdag leek de Luikse weer op weg naar verlies toen ze een halve minuut voor tijd met een strafpunt op achterstand stond en verzorgd moest worden voor een wondje aan de lip. Uiteindelijk wist ze alsnog de winnende waza-ari op het scorebord te zetten.

Van Snick: 'Ik ben supertevreden'

Het kantelpunt van het toernooi was de tweede kamp tegen de Japanse Ami Kondo. De regerende wereldkampioene uit Japan werd met ippon uit het toernooi gekegeld. 'Ik heb Charline wellicht geprikkeld door haar eraan te herinneren dat zij in 2012 ook in Düsseldorf gewonnen had door in de finale de Japanse Endo te kloppen', haalde Van Snicks Franse trainer Baptiste Leroy aan als mogelijke verklaring voor de ommekeer, nadat Van Snick toch aarzelend gestart was tegen de Zuid-Koreaanse Yu Jeong Kang.

'Ik startte inderdaad met heel veel stress', gaf Charline Van Snick graag toe na afloop. 'Maar ik ben nu supertevreden. Dit is zonder twijfel het beste toernooi dat ik ooit afgewerkt hebt. Maar het betreft uiteraard maar een Grand Prix en geen WK of Olympische Spelen.'

Van Snick stak haar blijdschap niet onder stoelen of banken. Onmiddellijk na haar zege in de finale tegen Munkhbat wierp ze kushandjes naar de talrijke supporters. Zij stapte breedlachend van de tatami en toen er muziek door de zaal galmde, begon ze te dansen. Na een hele reeks verplichtingen trok ze naar de tribune, waar ze in de armen viel van haar supporters. 'Ik versloeg vandaag twee wereldkampioenen, Kondo en Munkhbat, en mijn zwarte beest Ungureanu. Redenen genoeg om supertevreden te zijn', besloot Van Snick.

Zaterdag krijgen vijf Belgen in Düsseldorf een kans om Van Snicks voorbeeld te volgen: Roxane Taeymans (-70 kg), Lola Mansour (-70 kg), Dirk Van Tichelt (-73 kg), Sami Chouchi (-73 kg) en Joachim Bottieau (-81 kg).

Wyns, Lefevere en Van Gansbeke vreog uitgeschakeld

Senne Wyns (WR 73) verloor in de categorie tot 60 kg zijn eerste gevecht van de dag met yuko tegen de sterke Algerijn Mohamed Rebahi (WR 69). ‘Ik had nooit het gevoel onder te liggen’, stelde Wyns. ‘Maar toen ik een minuut voor tijd een strafpunt opliep, moest ik risico’s nemen en daarvan kon de Algerijn profiteren om te counteren en een yuko te scoren. Vanaf dat moment kon hij rustig de kamp uitvechten.’

Ook Jasper Lefevere (WR 22) kwam in de klasse tot 66 kg niet verder dan een eerste gevecht tegen de Armeniër Arsen Ghazaryan. Na afloop vreesde hij voor een lichte hersenschudding. ‘Deze kamp had ik altijd moeten winnen. Toen Ghazaryan toch een keer kon counteren, viel ik op mijn hoofd en werd alles zwart. Ik weet niet wat er toen is gebeurd, maar toen ik bijkwam, zat ik blijkbaar al 15 seconden in een houdgreep. Veel te lang om nog te kunnen reageren.’

In dezelfde gewichtsklasse hield Kenneth Van Gansbeke (WR 48) het één ronde langer uit. Hij won eerst een blitzwedstrijd van 26 seconden tegen de Israëliër Tal Flicker (WR 28), maar verloor daarna van de Franse vice-Europese kampioen David Larose (WR 13). ‘Nochtans voelde ik mij sterk vandaag en had ik totaal geen last meer van de antibioticakuur die ik recent moest volgen wegens een bacteriële infectie op een wondje aan een teen. Maar Larose is natuurlijk niet de eerste de beste. Toen hij na twee minuten een waza-ari kon scoren, gebruikte hij al zijn ervaring om niet meer in gevaar te komen.’

Meer sportnieuws