© joren de weerdt

Kempense huisarts lanceert ‘rookverbod voor niet-rokers’

De Herenthoutse huisarts Gustaaf Van Dyck doet een opmerkelijk voorstel om tabak te bannen. “Verbied niet-rokers om er mee te beginnen”, stelt hij voor. De 71-jarige arts heeft om zijn doel te bereiken een wetsvoorstel rond rokerspasjes uitgewerkt en wil zijn plan verdedigen voor de politieke wereld.

BEPR

”Mijn voorstel is om roken te verbieden en de huidige tabaksgebruikers een licentie te geven op medische gronden. Daarmee mogen ze blijven roken zolang ze dit zelf willen. Als gebruiker van tabak worden ze zo erkend als verslaafden. Concreet zouden er dan rokerspasjes in omloop komen. Ze geven recht op de aankoop, bezit en gebruik van tabak zoals dit vandaag het geval is”, stelt hij voor.

Enkel voor de huidige niet-rokers komt er dus in feite een verbod. “Alle mensen die na een bepaalde datum geen pasje hebben aangevraagd, kunnen geen tabaksproducten meer aankopen. Voor hen is roken dan illegaal. De wet overtreden betekent een boete. Jaar na jaar zal het aantal rokers dan afnemen en binnen vijftig jaar is de sigaret dan zo goed als weg. De sigaret is bijzonder verslavend. Het komt er dus op aan om er niet mee te beginnen”, motiveert hij.

Lees het hele verhaal dit weekend in Gazet van Antwerpen

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio