© PN

Tony Martin zegeviert in tijdrit Algarve (met weinig overschot)

Tony Martin (Etixx-Quickstep) heeft de tijdrit in de Ronde van de Algarve gewonnen, zijn eerste zege tegen de klok van dit seizoen. De Duitser was nipt de snelste na 19 km tussen Vilo Do Bispo en Cabo De Sao Vicente, Adriano Malori (Movistar) werd tweede op enkele hondersten van een seconde. Geraint Thomas (Sky) werd derde en staat nog wat steviger aan de leiding.

Jef Van Hoofstat

Wielrennen op Sportwereld.be

De derde etappe in deze Ronde van de Algarve was een tijdrit. Het parcours was in het begin dalend en technisch, maar de laatste vijf kilometers liepen op. Een kolfje naar de hand van tijdritspecialist Tony Martin.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onze landgenoot Yves Lampaert (Etixx-Quickstep), die uiteindelijk elfde zou worden, zette de eerste richttijd neer voor zijn ploegmaat: aan het meetpunt na 10 kilometer liet hij 10’33” optekenen, aan de meet na 19 kilometer stond er 22’31” (gemiddeld aan 50,629 km/u) op de klok. Hij kreeg al snel het gezelschap van de Rus Anton Vorboyev (Katusha), en met 100 renners aangekomen deed ook Jonathan Castroviejo (Movistar) beter dan Lampaert. Het trio bleef lange tijd de enige renners die minder dan 23 minuten nodig hadden, maar dan moesten de grote kanonnen uiteraard nog komen.

Adriano Malori (Movistar), die dit jaar de tijdrit won in de Ronde van San Luis en vorig jaar ook de sterkste was in de slottijdrit van de Vuelta, was de eerste die Vorobyev van de tabellen reed met een erg scherpe tijd van 21’51”. Op het moment dat de Italiaan over de meet reed in Cabo De Sao Vicente, passeerde Tony Martin net aan het meetpunt, waar de tijdrijditspecialist opvallend genoeg iets trager was dan Malori. Maar aan de meet had der Panzerwagen de verhoudingen (nipt) weer in zijn voordeel hersteld: ook hij liet 21’51” noteren, maar met enkele honderdsten van een seconde in zijn voordeel. Goed voor de eerste zege van het seizoen voor Martin, die in september zijn wereldkampioenentrui in het tijdrijden nog moest afstaan aan Wiggins.

Geraint Thomas (Sky) begon als leider als laatste aan de tijdrit, en liet een kanontijd noteren aan het meetpunt na 10 kilometer: 10’10”, maar in de laatste 9 kilometer was het verval iets te groot, en hij kwam met 21’54” als derde over de meet. Een mooie prestatie van de Brit, die zo soeverein aan de leiding blijft in het algemeen klassement. Hij telt nu een halve minuut voorsprong op Tony Martin en 39 seconden op Michal Kwiatkowski, opgeschoven naar de derde plaats in het klassement.

Tony Martin: 'Hier hou ik van: hard rijden met de wind op kop'

'Het is mooi dat ik nog eens win in mijn nationale kampioenentrui', liet Martin na afloop noteren. 'Daar reed ik al mee rond in 2011, maar sindsdien lag die in mijn kelder omdat ik altijd de wereldkampioenentrui droeg. Maar vandaag brengt ze me geluk. Het is ook leuk om het seizoen zo te beginnen. De eerste wedstrijd is altijd moeilijk, omdat je niet weet hoe je er voor staat. Ik voelde me al erg goed op training, maar wedstrijden rijden is altijd nog iets anders. Dus dit resultaat is goed mijn zelfvertrouwen.'

'Wat het parcours vandaag betreft: dat was grotendeels hetzelfde als dat van vorig jaar. Maar het was wel langer, met een moeilijkere finale met wind op kop. Maar dat vond ik net leuk, omdat ik aan het einde al mijn krachten kon inzetten. Ik denk dat ik halverwege iets trager was dan Thomas, maar die tijd heb ik allemaal goedgemaakt in de finale. En daar hou ik net van: erg hard rijden met de wind op kop, dan kan ik al mijn krachten tonen. Maar nu weet ik ook dat de conditie goed zit, en dat viel zelfs gisteren tijdens de beklimmingen goed mee. Morgen zal het erg zwaar worden: het verschil met Thomas is immers nog altijd een halve minuut. We zullen zien wat we kunnen doen: we hebben een sterke ploeg die het tactisch kan spelen. Met Michal Kwiatkowski op de derde plaats hebben we ook andere ijzers in het vuur.'

Uitslag 3de etappe:1. Tony Martin (Dui/Etixx-Quick Step) in 21:512. Adriano Malori (Ita) z.t.3. Geraint Thomas (GBr) op 0:034. Michal Kwiatkowski (Pol) 0:095. Anton Vorobyev (Rul) 0:19

Stand:1. Geraint Thomas (GBr/Sky) in 9u34:502. Tony Martin (Dui) op 0:303. Michal Kwiatkowski (Pol) 0:394. Rein Taaramäe (Est) 0:535. Luis Leon Sanchez (Spa) 1:02

Meer sportnieuws