© Photo News

Raadkamer bevestigt aanhouding medeverdachte aanslag Joods Museum

Nacer Bendrer, de medeverdachte in het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum, blijft aangehouden. Dat heeft de Brusselse raadkamer vrijdag beslist, zo meldt het federaal parket. Zijn advocaten hadden om de vrijlating gevraagd omdat de man niets zou te maken hebben met de aanslag.

De 26-jarige Bendrer werd op 9 december opgepakt in Ceyreste, op een 30-tal kilometer van Marseille. De Franse politie vond toen in zijn woning twee automatische pistolen, een jachtgeweer, een lader en munitie, maar ook en vooral een automatisch geweer van het type kalasjnikov, dat opvallend veel gelijkenissen zou vertonen met het wapen dat Nemmouche gebruikte bij de aanslag op het Joods Museum op 24 mei, waarbij vier doden vielen.

Bendrer verbleef tussen 2008 en 2010 in dezelfde gevangenis als Mehdi Nemmouche, in Salon-de-Provence. In die periode zou een groep gedetineerden in die gevangenis zich bekeerd hebben tot een radicaal-religieuze stroming en Nemmouche en Bendrer zouden de meest actieve leden van die groep geweest zijn. Bendrer minimaliseert dat verhaal, maar uit het onderzoek zou wel blijken dat hij en Nemmouche na hun hechtenis en in de weken voor de aanslag contact hielden. Nemmouche zou Bendrer begin april 2014 vanuit Brussel gebeld hebben, waarna Bendrer naar Brussel zou gereisd zijn. Twee weken later zou Nemmouche dan op zijn beurt naar Marseille gereisd zijn. Ook na de aanslag reisde Nemmouche terug naar Marseille, waar hij op 30 mei werd opgepakt.

Bendrer werd maandag door Frankrijk aan België uitgeleverd en dinsdag door de onderzoeksrechter aangehouden en in verdenking gesteld als medeplichtige aan moord in een terroristische context.