© BELGA

Vier verdachten terreurcel Verviers blijven in de cel

Vier verdachten in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers blijven nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer vrijdag beslist, zo meldt het federaal parket. Het gaat om de broers Ismaël en Souhaib El Abdi, die na de inval van de federale politie in Verviers, halsoverkop naar Italië gevlucht waren, Abdelmounaïm Haddad, die in Spanje gezocht werd maar bleek thuis te zitten met een enkelband, en de Pakistaan Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni, die in het Brusselse kon opgepakt worden.

Die laatste had onmiddellijk na zijn arrestatie zijn zwijgrecht ingeroepen en geweigerd een verklaring af te leggen maar werkt volgens zijn advocaat, meester Thomas Descamps intussen mee aan het onderzoek. De man zou ook niet meer elke betrokkenheid hij het dossier betwisten.

Abdelmounaïm Haddad blijft er intussen bij dat hij niets met enige terreurplannen te maken heeft, aldus zijn advocate, meester Nathalie Gallant.

Ook de broers El Abdi ontkennen dat ze terroristen zouden zijn. ‘De jongste, Souhaib, geeft toe dat hij zich bezighield met handel in valse identiteitsdocumenten’, zegt meester Xavier Carrette, advocaat van beide broers. ‘Hij zou op 15 januari ‘s avonds gehoord hebben dat er huiszoekingen waren in zijn buurt en dat de politie hem zocht. Hij is daarop ijlings naar zijn broer gegaan en heeft die gevraagd om hem weg te brengen, omdat hij zelf geen auto heeft. Ismaël heeft dat gedaan maar heeft er verder helemaal niets mee te maken. Hij duikt ook nergens op bij de observaties of telefoontaps.’

Nu in het nieuws