Contador wint eerste duel met Froome in Ruta del Sol

Het was uitkijken naar het eerste duel tussen Chris Froome en Alberto Contador in de Ruta del Sol maar ‘El Pistolero’ nam op de slotklim al snel alle spanning weg. De Spanjaard won de derde rit na een indrukwekkende solo van zeven kilometer op de Alto de Hazallanas en verstevigt zo uiteraard zijn leidersplaats. Froome finishte op een halve minuut wel nog als tweede.

vml

Wielrennen op Sportwereld.be

Vandaag trok de Ruta del Sol de (besneeuwde) Sierra Nevada in. Na een vlakke start wachtte na vijftig kilometer de Puerto de la Cabra, een klim van eerste categorie. Dan ging het richting de Alto del Lucero, om te eindigen op de Alto de Hazallanas.

Negen renners trokken - tegen beter weten in - op avontuur. Onder hen één Belg met Pieter Jacobs van Topsport-Vlaanderen Baloise. Voorts mee voorin: Bazzana, Bilbao, De Maar, Geschke, Riblon, Roy, Saramotins en Szmyd. Een ontketend peloton gunde de avonturiers echter geen kans en walsten onder impuls van Tinkoff-Saxo over de vluchters richting slotklim.

Solo op zeven kilometer

De mannen van Contador hielden er van aan de voet van de Alto de Hazallanas een duchtig tempo op na, wat meteen voor een eerste schifting zorgde. Meer zelfs: toen teammaat Ivan Basso doortrok, moest iedereen verrassend lossen en was er van Chris Froome even geen sprake. Op zeven kilometer van de streep twijfelde Contador niet en besliste hij dan maar om solo door te gaan.

Ondanks een gemiddeld percentage van ruim 10% verzwakte Contador geen moment. Froome kon in de achtervolging aanvankelijk nog rekenen op ploegmaat Peter Kennaugh en zo werd het dan toch een duel van één-tegen-één. Froome vond ook zijn tweede adem maar de afstand tussen de twee bleef status quo en de Brit kwam nooit in de buurt van de oppermachtige leider.

Romain Bardet (AG2R) werd derde, al op anderhalve minuut. Jurgen Van den Broeck eindigde op een twaalfde plaats.

Contador: 'Eindklassement is nog niet binnen'

Contador heerste dus op de slotklim. Nadat hij eerder tijdens de tijdrit al een mentaal tikje had uitgedeeld aan Froome, pakte hij in de koninginnenrit opnieuw 19 seconden op de Brit. 'Ik ben zeer blij met deze zege', aldus El Pistolero. 'Maar het eindklassement is nog niet binnen.'

Contador heeft duidelijk de goede vorm al te pakken. 'Ik denk dat we vandaag met de ploeg een knalprestatie neergezet hebben', zei de Spanjaard. 'Iedereen deed zijn job perfect. We controleerden de wedstrijd en hielden een strak tempo aan dat mijn tegenstanders veel energie kostte. Na de kleine afdaling halfweg de klim zag ik dat Paulinho het uitgedunde peloton op één lijn trok. Daarna was het aan Basso, die het pad effende. Ik ging vroeg in de aanval omdat ik er in geloofde. Ik wilde mijn ploegmaats ook een mooie overwinning teruggeven voor dat vele werk.'

Contador telt nu 27 seconden voorsprong op Froome. 'Veel is dat nog niet', klonk het voorzichtig. 'We moeten de bergetappe van zaterdag nog afwachten. Vandaag had ik een goede dag. Ik beschik nog niet over die supervorm en moet nog enkele kilo's kwijtraken. Maar ik kan wel al tevreden zijn over de conditie die ik nu heb.'

Uitslag:

1.Alberto Contador2. Chris Froome +19"3. Romain Bardet +1'41"4. Benat Intxausti +1'58"5. Mikel Nieve +2'01"

Klassement

1. Alberto Contador2. Chris Froome +27"3. Benat Intxausti +1'59"4. Romain Bardet +2'13"5. Christophe Kern +2'28"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws