© BELGA

Terreurverdachte Verviers: “ik werd bedreigd om mee te doen”

Vier verdachten in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers zijn vrijdag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Eén van de vier verdachte zou hebben beweerd dat hij onder druk werd gezet om mee te werken aan terreurplannen.

jva

De Pakistaan Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni werd opgepakt in Brussel en had onmiddellijk na zijn arrestatie zijn zwijgrecht ingeroepen en geweigerd een verklaring af te leggen maar werkt volgens zijn advocaat, meester Thomas Descamps intussen mee aan het onderzoek.

De man, die nog vier jaar als bewakingsagent voor de MIVB heeft gewerkt, werd door de speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) afgeluisterd en daaruit zou gebleken zijn dat hij de terreurcel van Verviers een aantal spullen zou geleverd hebben. Bij zijn eerste verschijning voor de raadkamer had Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni dat nog ontkend maar dat zou niet langer het geval zijn.

“Het ligt een stuk ingewikkelder dan dat”, zegt zijn advocaat, meester Thomas Descamps, die verder geen commentaar kwijt wou. Uit goede bron vernam Belga dat de man verklaard zou hebben dat hij door andere verdachten in het dossier bedreigd werd en onder druk werd gezet om mee te werken aan de terreurplannen.

Opsporingsbericht

Abdelmounaïm Haddad blijft er intussen bij dat hij niets met enige terreurplannen te maken heeft, aldus zijn advocate, meester Nathalie Gallant. Na de inval van de federale politie in Verviers had het federaal parket had voor Abdelmounaim Haddad een opsporingsbericht laten verspreiden. Er werd immers vermoed dat de man op de vlucht was geslagen.

De Franse veiligheidsdiensten hadden het spoor van de vluchters teruggevonden in Parijs en daarop hun Spaanse collega’s gewaarschuwd omdat ervan uit werd gegaan dat de twee doorgetrokken waren naar Madrid om vervolgens naar Jemen of Saoedi-Arabië te reizen.

Spaanse media pikten het opsporingsbericht op, waarna ook Belgische media er melding van maakten. Abdelmounaim Haddad, die al die tijd thuis zat met een enkelband, ging zich daarop aanbieden bij de federale politie. De man werd onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Twee broers

Ook de broers El Abdi ontkennen dat ze terroristen zouden zijn. Beide broers waren op donderdagavond 15 januari naar Frankrijk gevlucht maar tweetal werd nog dezelfde nacht opgepakt in Modane, vlakbij de Italiaanse grens en België had een Europees aanhoudingsbevel tegen hen uitgevaardigd. Beide broers zijn intussen aan België uitgeleverd.

Bij zijn eerste verhoor verklaarde Ismaël El Abdi dat hij op de dag van de tussenkomst in Verviers door zijn broer opgebeld was om samen een tweedehandsauto in het Italiaanse Genua op te halen. Later gaf hij toe dat die verklaring niet klopte en verklaarde hij dat zijn broer in paniek bij hem was aangekomen en erop had aangedrongen onmiddellijk te vertrekken.

“De jongste, Souhaib, geeft toe dat hij zich bezighield met handel in valse identiteitsdocumenten”, zegt meester Xavier Carrette, advocaat van beide broers. “Van terroristische plannen zou hij niets geweten hebben.”

Op 15 januari ‘s avonds zou hij gehoord hebben dat er huiszoekingen waren in zijn buurt en dat de politie hem zocht. Hij vermoedde dat het ging om zijn handeltje in valse papieren en is daarop ijlings naar zijn broer gegaan en heeft die gevraagd om hem weg te brengen, omdat hij zelf geen auto heeft. Ismaël heeft dat gedaan maar heeft er verder helemaal niets mee te maken. Hij duikt ook nergens op bij de observaties of telefoontaps.’

Nu in het nieuws