© AP

Vinokourov niet langer ambassadeur van Kazachse Winterspelen

Alexandre Vinokourov (41) speelt geen rol meer in de kandidatuur van Almaty voor de Olympische Winterspelen in 2022. De Kazachse oud-wielrenner heeft zijn functie als ambassadeur neergelegd.

vml

Vinokourov is als voormalig olympisch kampioen en ex-laureaat van de Vuelta een van Kazachstans bekendste sporters. Maar zijn naam is ook onlosmakelijk verbonden met doping en bedrog, en dat zou nu ook de reden zijn waarom hij is gestopt als ambassadeur. Bij het Kazachse bidcomité vreest men immers dat Vino door zijn verleden meer kwaad dan goed zal betekenen voor de kandidatuur.

In een reactie aan de gespecialiseerde website insidethegames bevestigt een woordvoerder vrijdag het nieuws over Vinokourov, de huidige manager van de (ook al omstreden) wielerploeg Astana. ‘Hij heeft zijn taak als ambassadeur stopgezet.’

Bij een eerder bezoek van de evaluatiecommissie van het IOC had de vicevoorzitter van het Kazachse bid Andrey Kryukov nog verklaard dat ‘Vinokourov net als iedereen een tweede kans verdient’ en dus zijn rol zou blijven spelen.

Almaty ligt voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in 2022 in de balans met het Chinese Peking.

Meer sportnieuws