Rafael Valls verrast grote namen in koninginnenrit van Oman

Rafael Valls heeft de koninginnenrit in de Ronde van Oman gewonnen. De Spaanse klimmer van Lampre-Merida kwam als eerste boven op de gevreesde slotklim Green Mountain en neemt ook meteen de rode leiderstrui over van Fabian Cancellara. De loodzware etappe werd lang gekleurd door Belgen, Tourwinnaar Vincenzo Nibali viel door de mand.

vml

Er wachtte de renners vandaag een loodzware dag met 189 nooit vlakke kilometers van Sultaan Qaboos Grande Mosque naar Jabal Al Akhdar, in zo’n 35 graden celsius met als kers op de taart de vermaarde Green Mountain.

Het schrok de Belgen echter niet af want met z’n drieën trokken ze in de aanval. Met Jef Van Meirhaeghe en Gijs Van hoecke was er opnieuw een duo van Topsport-Vlaanderen Baloise op de afspraak en ook Etixx-Quickstep was met Stijn vandenbergh vooraan vertegenwoordigd. De sprinter Andrea Guardini (Astana) haakte aanvankelijk zijn wagonnetje aan maar hij liet zich na de eerste tussensprint net als Van Meirhaeghe alweer uitzakken.

Van hoecke en Vandenbergh begonnen aan een lang en vooral warm avontuur in de bergen en hun voorsprong liep zelfs op tot een kwartier. Movistar, BMC en Trek besloten dan maar om hun krachten te bundelen. De twee koplopers werden aan voet van de slotklim gegrepen.

Nibali valt aan maar valt ook stil

De Green Mountain is een berg van 5,7 kilometer aan een gemiddeld percentage van 10,5 procent: ideaal terrein voor de betere klimmers dus en meteen barstte het geweld los. BMC bepaalde het tempo en meteen moesten heel wat renners lossen.

Tourwinnaar Vincenzo Nibali (Astana) wachtte echter niet af en viel zelf aan. BMC liet hem echter niet zomaar rijden en bracht een select groepje van nog zo’n twintigtal renners terug in zijn wiel. Nibali werd zelfs meteen ter plekke gelaten toen onze landgenoot Ben Hermans doortrok in dienst van BMC-kopman Tejay Van Garderen. Toen Van Garderen zelf aanviel, konden enkel Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Alejandro Valverde (Movistar) en Rafael Valls (Lampre-Merida) volgen. Valls verraste de favorieten en won voor Van Garderen en Majka. Hij wordt meteen ook de nieuwe leider.

Rafael Valls is een relatief onbekende klimmer uit Spanje, die eerder uitkwam voor Vacansoleil-DCM. Het is de grootste zege van de 27-jarige Spanjaard sinds 2010, toen hij in de Tour de San Luis een etappe won.

De Ronde van Oman eindigt zondag.

Rafael Valls: 'Mooiste zege'

Rafael Valls pakte in de vierde etappe niet alleen de ritzege, nog maar de tweede uit zijn carrière, hij nam meteen ook de leidersplaats over van Fabian Cancellara. Valls is het type klimmer dat steeds de kopman moet bijstaan in de bergen. Normaal is dat Rui Costa, maar de Spanjaard mocht vrijdag zijn eigen kans gaan. 'Ik kan het zelf bijna niet geloven', zei hij na afloop. 'Dit is een geweldig mooie zege, winst in de koninginnenrit van de Ronde van Oman en ik pak meteen ook nog de leiderstrui. Ik draag deze zege op aan mijn vrouw en kinderen. Normaal kom ik altijd net tekort tegen de grote namen, nu win ik wel van hen.'

De 27-jarige Spanjaard bedankte zijn ploegmaats voor het vele werk en had ook een speciaal woordje van dank over voor zijn Portugese kopman Rui Costa, die hem op de laatste klim bijstond. 'Ik wist dat ik goed in vorm was', zei hij nog. 'Ik heb me de voorbije weken al een paar keer getoond, maar zonder winst. Dit is een mooie overwinning en ik ben blij dat de ploeg vertrouwen in me had. Ik hoop dat dit het einde betekent van een aantal moeilijke jaren met heel wat blessures en valpartijen. Deze zege is goed voor het vertrouwen. Ik ga nu proberen om deze trui te houden, samen met de ploeg, al zal dat geen gemakkelijke opdracht zijn.'

Uitslag:

1. Rafael Valls2. Tejay Van Garderen +5"3. Alejandro Valverde +19"4. Rafal Majka +22"5. Thibaut Pinot +35"

Stand:

1. Rafael Valls2. Tejay Van Garderen +9"3. Alejandro Valverde +19"

De vier truien van Oman: Jef Van Meirhaeghe, Louis Meintjes, Rafael Valls en Andrea Guardini.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Green Mountain levert verrassende winnaar op

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

1 / 5

Rafael Valls (Lampre-Merida) heeft de vierde etappe in de Ronde van Oman (2.BC) op zijn naam geschreven. De 27-jarige Spanjaard verraste de favorieten in de koninginnenrit en haalde het op de stilaan legendarische Green Mountain voor de Amerikaan Tejay Van Garderen en de Spanjaard Alejandro Valverde. Valls neemt ook de leiderstrui over van Cancellara.

Meer sportnieuws