© MPH

Poorten bij McCain geblokkeerd na vastgelopen onderhandelingen

De vakbonden bij aardappelverwerker McCain in Grobbendonk hebben vrijdagvoormiddag de poorten van het bedrijf geblokkeerd, omdat de herstructureringsgesprekken over de sluiting van de fabriek vastgelopen zijn. Het personeel is wel aan het werk. Dat melden meerdere vakbonden vrijdag. “Een voorstel voor een sociaal plan van de directie was helemaal onvoldoende en een multinational met die naam onwaardig”, zegt ABVV-secretaris Laura Snyders.

Medio januari raakte bekend dat McCain de fabriek in Grobbendonk wil sluiten om de productie te verhuizen naar dochterbedrijf Lutosa in de provincie Henegouwen. Daar kan de productie volgens McCain goedkoper en is er mogelijkheid tot uitbreiding. De sluiting leidt mogelijk tot het ontslag van 123 personeelsleden.

De afgelopen weken zaten vakbonden en directie samen voor onderhandelingen, maar die gesprekken raakten vrijdag geblokkeerd. “Er was een eerste voorstel van de directie, maar dat was helemaal onvoldoende”, zegt ABVV-secretaris Laura Snyders. “We hebben dan het personeel geïnformeerd en daarna is de productie vertraagd. Vandaag heeft de directie geëist dat de productie eerst kon worden uitgeleverd, maar die troef geven we niet uit handen. Daarop heeft de directie de gesprekstafel verlaten.”

De vakbondssecretarissen en afgevaardigden blokkeerden daarop omstreeks 11.30 uur de poorten, zodat geen vrachtwagens doorkunnen om de productie op te halen. Daarmee wordt volgens de vakbonden “belangrijke klant McDonald’s” niet aangeleverd. “Het gaat om een manier om de druk op te voeren”, bevestigt ACV-secretaris Jeffrey Goossens. “Men kwam met een belachelijk eerste voorstel, waarmee 120 gezinnen in de kou komen te staan. Een nieuw voorstel vandaag wou men niet geven vooraleer wij de productie vrijgaven. Maar het is ons menens. We vragen een deftig voorstel.”

De bonden wachten op een signaal van de directie om opnieuw aan tafel te zitten. Ze benadrukken dat er niet wordt gestaakt. De huidige ploeg is aan de slag en ook de volgende shift zal kunnen werken.

Onderhandelingen over de kwestie raakten vrijdagvoormiddag geblokkeerd, nadat de directie volgens de bonden de gesprekken verliet. Door de blokkade kunnen geen producten, momenteel voor belangrijke klant McDonald’s, de fabriek verlaten. Het personeel is wel nog aan het werk, klinkt het.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio