© *

© belga

© belga

© JVDP

© JVDP

© JVDP

© JVDP

1 / 7

'Contacteer mij voor 12 uur morgen middag om het te vermijden'

Parket heeft beelden van dader zuuraanval Delhaize

De zuuraanval in een Antwerpse Delhaize vrijdagochtend is opgeëist door de man die eerder dreigbrieven stuurde. Dat meldt het Brusselse parket. Het vertelde ook dat de aanvaller enkele maanden geleden werd gefilmd. De man overgoot vrijdagmorgen in de inkomhal van de supermarkt een poetsvrouw met zuur. De vrouw is in levensgevaar.

SARE

De beelden van de dader werden vorig jaar gemaakt, het gerecht is al langer op zoek naar de afperser. Supermarktketen Delhaize had in december via e-mail minstens twee dreigbrieven gekregen waarin gedreigd werd met zuuraanvallen op klanten. Dezelfde afzender eist nu de aanval op.

In een Engelse tekst, op 8 december gericht aan Delhaize en Belga, werd al gewaarschuwd voor zuuraanvallen op klanten van Delhaize. 'Kunt u zich de sociale en financiële kosten inbeelden als vijf mensen zwavelzuur in hun gezicht gegooid zouden krijgen', stond er. 'Contacteer mij voor 12 uur morgen middag om dat te vermijden.'

In een andere verwarrende e-mail van hetzelfde adres tien dagen later is sprake van 'drie nieuwe targets in Charleroi, een vrouw en twee kinderen'. De briefschrijver vroeg 'de kaarten naar premium te upgraden'. 'De onbekende zei dat hij geprobeerd had geld op te halen maar dat het niet gelukt was. Wat hij precies bedoelde, weet ik niet', zegt Belga-hoofdredacteur Hans Vandendriessche.

Extra bewaking

Het persagentschap stuurde de e-mails door naar de federale gerechtelijke politie, die vroeg om er niet over te berichten om het onderzoek niet te schaden. 'Belga heeft die vraag toen ook zeer bewust gerespecteerd. Omdat de feiten van vrijdagochtend mogelijk toch verband houden met die bewuste dreigmails, vinden we het nu onze plicht om er toch over te berichten', zegt Vandendriessche.

Delhaize zal de komende twee weken op eigen initiatief extra bewaking inzetten aan de Antwerpse vestiging waar de aanval gebeurde.

Aanvaller voortvluchtig

De vrouw die vanochtend het zuur over zich kreeg in de vestiging aan het Antwerpse Zuid, werd overgebracht naar het ziekenhuis, ze verkeert in levensgevaar. De aanvaller is nog voortvluchtig, hij wordt opgespoord door de politie. Over het motief van de man is nog geen duidelijkheid.

De Museumstraat was urenlang in beide richtingen afgesloten voor het verkeer en de civiele bescherming kwam ter plaatse om de inkomhal te reinigen. De winkel zelf bleef wel heel de tijd geopend. Voor het lokaal van het personeel, even verderop in de straat, werd een veiligheidsagent geplaatst.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio