© EPA

Italië verontwaardigd over ‘barbaren’ van Feyenoord

Het wangedrag van de supporters van Feyenoord in de straten van Rome wordt vrijdag in de Italiaanse media scherp veroordeeld. De pers maakt een vergelijking met vijandelijke invallen in Italië in het verleden.

vml

Volgens persbureau ANSA herinnert de chaos aan de Sacco di Roma (Plundering van Rome) in 1527, toen tienduizenden Duitse en Spaanse huurlingen moordend en verkrachtend door de Heilige Stad togen. Premier Matteo Renzi had donderdag al de toon gezet door ‘tekenen van barbaarsheid’ en ‘onbeschaafdheid’ te ontwaren.

Volgens Il Messaggero, de plaatselijke kwaliteitskrant van Rome, is het ‘centrum verwoest door Hollandse ultra’s’. De krant Corriere dello Sport ziet de hoofdstad als ‘gewond door de Hollandse furie’ die ‘chaos en verwoesting’ heeft achtergelaten. De publieke omroep RAI hekelt dat twee van de mooiste pleinen van de wereld het doelwit zijn geweest.

De krant Il Tempo heeft het over een ‘guerilla’ aan de Piazza di Spagna (Spanjeplein), waar de hooligans huishielden. De krant zet zelfs per hoge uitzondering een kop in het Nederlands, ‘Nederlandse beesten’, paginabreed op de voorpagina en geeft daar zelf de vertaling ‘Olandesi animali’ tussen haakjes bij, voor lezers die geen Nederlands begrijpen.

Premier Renzi eist excuses

‘Het is een teken van barbaarsheid en onbeschoftheid’, liet ook de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn verontwaardiging blijken. ‘Het enige persbericht dat Feyenoord nu moet uitbrengen, telt maar vijf letters: ‘scusa’. Ze moeten beginnen met hun excuses te maken in plaats van deze onbeschofteriken te verdedigen’, aldus Renzi op de Italiaanse televisie.

Nog zes hooligans zitten vast

Nog zes aanhangers van Feyenoord zitten vast in Italië vanwege betrokkenheid bij de rellen. Zij worden waarschijnlijk maandag voorgeleid. De hooligans die inmiddels zijn veroordeeld, zijn allen Italië uitgezet. De gevangenisstraffen die zij donderdag opgelegd kregen, zijn voorwaardelijk.

Verscheidene relschoppers kregen tot zestien maanden cel voor hun aandeel in de veldslag met de Italiaanse politie, rond het duel van Feyenoord met AS Roma in de Europa League. Sommigen van hen troffen met de Italiaanse justitie een schikking om hun celstraf om te laten zetten in een boete van 45.000 euro.

In Italië is het gebruikelijk dat celstraffen korter dan twee jaar worden omgezet in een voorwaardelijke straf. Dat heeft te maken met een groot cellentekort in het land. Bovendien heeft de Italiaanse justitie een grote achterstand in het behandelen van rechtszaken.

Feyenoord-fans maken het bont in Rome

© EPA

© AP

© AP

© EPA

© AP

© AP

© AP

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

1 / 11

Bij aanhoudende rellen in Rome, voorafgaand aan de voetbalwedstrijd AS Roma - Feyenoord, zijn woensdag en donderdag zeker vijftig Feyenoordaanhangers opgepakt. Een aantal van hen is via snelrecht al veroordeeld tot celstraffen en hoge geldboetes. Ook kort voor de wedstrijd donderdagavond begon, raakten Feyenoordhooligans weer slaags met de ordepolitie. Zeker tien agenten en veel supporters raakten gewond.

Er werd gegooid met rookbommen, flessen, en andere spullen. De supporters vernielden auto’s, motoren en prullenbakken toen ze werden verdreven door de politie. Een deel van de binnenstad van Rome zag er uit als een slagveld. Berichten dat fans van AS Roma bij de rellen betrokken waren, zijn er niet of nauwelijks.

De rechter deelde fikse straffen uit aan de relschoppers. Drie kregen een celstraf van zestien maanden, zes anderen acht maanden cel en tien hooligans troffen schikkingen en moeten in totaal honderdduizenden euro’s boete betalen. De PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken hebben schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet over de ‘zichzelf Feyenoord-supporters noemende Nederlanders in Rome’. Ze willen bijvoorbeeld weten of burgemeesters op grond van misdragingen in een ander land straks een meldplicht kunnen opleggen aan supporters.

Burgemeester Ignazio Marinovan van de Italiaanse hoofdstad toonde zich geschokt maar ook strijdlustig. ‘Rome is beschadigd en gekwetst. Ben in contact met justitie, de politiecommissaris en de Nederlandse ambassadeur. Het eindigt hier niet. Onacceptabel geweld.’ Feyenoord en de supportersvereniging van de Rotterdamse club waren donderdag onbereikbaar voor commentaar.

AS Roma - Feyenoord eindigde uiteindelijk op een 1-1-gelijkspel. De return is donderdag 26 februari in een uitverkochte Kuip in Rotterdam.

Meer sportnieuws