Italië verontwaardigd over ‘barbaren’ van Feyenoord

Foto: EPA

Italië verontwaardigd over ‘barbaren’ van Feyenoord

Print

Het wangedrag van de supporters van Feyenoord in de straten van Rome wordt vrijdag in de Italiaanse media scherp veroordeeld. De pers maakt een vergelijking met vijandelijke invallen in Italië in het verleden.

Volgens persbureau ANSA herinnert de chaos aan de Sacco di Roma (Plundering van Rome) in 1527, toen tienduizenden Duitse en Spaanse huurlingen moordend en verkrachtend door de Heilige Stad togen. Premier Matteo Renzi had donderdag al de toon gezet door ‘tekenen van barbaarsheid’ en ‘onbeschaafdheid’ te ontwaren.

Volgens Il Messaggero, de plaatselijke kwaliteitskrant van Rome, is het ‘centrum verwoest door Hollandse ultra’s’. De krant Corriere dello Sport ziet de hoofdstad als ‘gewond door de Hollandse furie’ die ‘chaos en verwoesting’ heeft achtergelaten. De publieke omroep RAI hekelt dat twee van de mooiste pleinen van de wereld het doelwit zijn geweest.

De krant Il Tempo heeft het over een ‘guerilla’ aan de Piazza di Spagna (Spanjeplein), waar de hooligans huishielden. De krant zet zelfs per hoge uitzondering een kop in het Nederlands, ‘Nederlandse beesten’, paginabreed op de voorpagina en geeft daar zelf de vertaling ‘Olandesi animali’ tussen haakjes bij, voor lezers die geen Nederlands begrijpen.

Premier Renzi eist excuses

‘Het is een teken van barbaarsheid en onbeschoftheid’, liet ook de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn verontwaardiging blijken. ‘Het enige persbericht dat Feyenoord nu moet uitbrengen, telt maar vijf letters: ‘scusa’. Ze moeten beginnen met hun excuses te maken in plaats van deze onbeschofteriken te verdedigen’, aldus Renzi op de Italiaanse televisie.

Nog zes hooligans zitten vast

Nog zes aanhangers van Feyenoord zitten vast in Italië vanwege betrokkenheid bij de rellen. Zij worden waarschijnlijk maandag voorgeleid. De hooligans die inmiddels zijn veroordeeld, zijn allen Italië uitgezet. De gevangenisstraffen die zij donderdag opgelegd kregen, zijn voorwaardelijk.

Verscheidene relschoppers kregen tot zestien maanden cel voor hun aandeel in de veldslag met de Italiaanse politie, rond het duel van Feyenoord met AS Roma in de Europa League. Sommigen van hen troffen met de Italiaanse justitie een schikking om hun celstraf om te laten zetten in een boete van 45.000 euro.

In Italië is het gebruikelijk dat celstraffen korter dan twee jaar worden omgezet in een voorwaardelijke straf. Dat heeft te maken met een groot cellentekort in het land. Bovendien heeft de Italiaanse justitie een grote achterstand in het behandelen van rechtszaken.

 

Meer sportnieuws