© BELGA

Nieuw virus bespioneert je wanneer je je gsm uitzet

Het antivirusbedrijf AVG waarschuwt voor een nieuw soort malware op je smartphone. Die neemt je gsm over wanneer je hem uitzet, en begint je mogelijk zelfs te bespioneren.

mige

Het virus viseert enkel android-toestellen en treedt pas in werking als je je smartphone uitschakelt. Dan begint het virus berichten te sturen naar je contactpersonen, begint het te bellen, foto’s te maken of je simpelweg te bespioneren. Probleem is dat gebruikers niet merken dat de malware op hun smartphone staat: als ze op de uitknop drukken, komt het aftitelingscherm en wordt het scherm vervolgens zwart.

De malware infecteert enkel toestellen die werken met een Androidversie onder de 5.0. Ondertussen zouden al zo’n 10.000 smartphones geïnfecteerd zijn, waarvan de meerderheid Chinese gebruikers zijn. AVG lanceerde een virusscan die de malware kan detecteren en verwijderen, maar zij die zeker willen zijn dat hun smartphone ook uitstaat, en er niet meegeluisterd wordt, krijgen de raad om de batterij uit de smartphone te halen.

Nu in het nieuws