Engelse taaltest nekt 1 op de 10 Vlaamse professoren

Foto: BELGA

Engelse taaltest nekt 1 op de 10 Vlaamse professoren

Print

Een kleine 10 procent van de Vlaamse professoren die lesgeven in het Engels, heeft nog geen attest behaald van de verplichte taaltest. Ofwel slaagden ze niet voor de test ofwel weigerden ze de test af te leggen. Dat meldt VRT-nieuws vrijdagmorgen.

Wie wil doceren in een vreemde taal –doorgaans het Engels – aan de universiteiten of hogescholen moet voortaan over een gevalideerd bewijs van hun taalbeheersing (niveau C1) beschikken. De taaltest Engels was twee jaar geleden opgelegd door de Vlaamse overheid, omdat door de internationalisering steeds meer vakken in het Engels worden gedoceerd, en dat tegen 1 februari 2015.

Uit cijfers van het college van regeringscommisarissen blijkt dat bijna tien procent van de professoren aan de Vlaamse universiteiten niet geslaagd in de taaltest of weigerde de test af te leggen. Wie niet slaagt in de test, mag in principe niet doceren in de vreemde taal

Bij de professoren die de taaltest wel met succes hebben afgelegd, overheerst een gevoel van ongeloof over de verplichting. “Ze vonden dat absurd”, zegt professor Kristiaan Versluys van de UGent aan VRT-radio. “Het was beter geweest indien men professoren die al jarenlang in het Engels lesgaven en van wie de evaluaties goed waren, had vrijgesteld van de test. Dat zou heel wat miserie hebben vermeden.”

De taaltest is overigens uniek in België, geen enkel ander land legt de test op aan zijn professoren. Daarnaast is er ook een hoog prijskaartje aan de test verbonden. “Alleen al voor de UGent kostte de test dicht bij de 100.000 euro en dan rekenen we de tijd dat de professoren en de administratie erin moesten steken, er nog niet bij”, klinkt het.

Nu in het nieuws