© BDW

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© gva

1 / 5

Ex-president Joesjtsjenko voert promotie voor Oekraïne in Antwerpen

Vandaag bezoekt de Oekraïense oud-president Viktor Joesjtsjenko (61) Antwerpen. De man van de Oranjerevolutie is een goede vriend van de huidige president, en die kan steun uit het buitenland gebruiken.

sylvia mariën

“Het lijkt erop dat de Oekraïense ambassade in Brussel Oekraïne wil promoten en weer op de kaart zetten in Europa”, verklaart Annemarie Gielen van Pax Christi Vlaanderen het bezoek van oud-president Viktor Joesjtsjenko aan Brussel en Antwerpen. Vandaag om 17u spreekt hij in het ACV-gebouw in de Nationalestraat.

Dat gebeurt in het kader van de EuroMaidan-protesten die volgende week worden herdacht en die een jaar geleden leidden tot de val van de pro-Russische president Janoekovitsj. Hij werd opgevolgd door huidig president Petro Porosjenko. ­Janoekovitsj had in 2010 Joesjtsjenko opgevolgd, die na de Oranjerevolutie aan de macht kwam. De Oranjerevolutie brak in november 2004 uit na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen waarin Joesjtsjenko nipt verloor van Janoekovitsj. In de derde ronde won hij afgetekend.

Pokdalige gezicht

Het pokdalige gezicht dat hij overhield nadat hij ziek was geworden tijdens zijn verkiezingscampagne werd toen toegeschreven aan vergiftiging door het pro-Russische kamp. Dat bleek niet te kloppen, maar helemaal opgehelderd is de zaak nooit.

Lees vrijdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio