Vijf zwaargewonden bij brand in Nederlands seniorencomplex

In het Nederlandse Nijmegen is vrijdagochtend vroeg brand uitgebroken in een snackbar onder een seniorencomplex. Een deel van het dak van de flat is ingestort, maar niemand raakte bedolven onder het puin. Vijftien bewoners werden overgebracht naar het ziekenhuis, onder wie vijf zwaargewonden, meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De bewoners kunnen vrijdagnacht alvast niet overnachten in hun eigen woning.

kidr

De brand ontstond in een snackbar onder het gebouw met serviceflats voor bejaarden en sloeg via de buitengevel aan de achterkant over naar het dak. Hierdoor vatte een gebouwtje met technische installaties vlam, waardoor het instortte. Hulpdiensten hebben vooralsnog geen slachtoffers gevonden in het puin. 'Er zijn hier hoogstwaarschijnlijk geen slachtoffers gevallen', aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens de Nederlandse verslaggever van Omroep Gelderland was de situatie aanvankelijk bijzonder hectisch, mede door het vroege ochtenduur. 'Het vuur werd groter en groter en er kwam dikke zwarte rook uit het pand. Intussen stonden mensen op hun balkon te zwaaien met een lamp om te worden geëvacueerd', klonk het op de website van de Nederlandse omroep. Vijftien bewoners werden gewond overgebracht naar het ziekenhuis, onder wie vijf zwaargewonden. Nog eens 35 mensen werden ter plaatse behandeld voor ademhalingsklachten door het inademen van rook. Enkele tientallen vooral bejaarde bewoners zijn opgevangen in een naburig wijkcentrum. Daar zijn huisartsen, maatschappelijk werkers en verpleegkundigen aanwezig voor hulp

De brand was rond 09.00 uur onder controle, maar de brandweer verwacht nog wel de hele dag nodig te hebben met nablussen. De appartementen in de flat aan de Otto C. Huismanstraat hebben vooral veel roet- en rookschade. De brandweer onderzoekt vrijdag de appartementen, maar nu is al duidelijk dat de bewoners vrijdag niet meer terug naar hun woningt kunnen. De gemeente Nijmegen zorgt voor opvang voor de mensen die niet bij hun familie of vrienden terecht kunnen, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen tijdens een persconferentie.

Nu in het nieuws