Buurt dreigt met juridische stappen tegen Sinksenfoor

Print
Borgerhout - Ook na het ja-woord van de foorkramers is de soap rond de Sinksenfoor nog niet helemaal afgelopen. Deze keer zijn het district Borgerhout en twee bewonersgroepen die zich roeren. Ook zij stellen hun voorwaarden.

Borgerhouts districtsburgemeester Marij Preneel wijst er op dat er in een straal van 500 meter rond nieuwe locatie Spoor Oost 16.500 mensen wonen. “Het lijkt me logisch dat je als stad ook die mensen beschermt”, zegt Preneel aan ATV. Het district Borgerhout wil dat er streng wordt toegezien op de geluidsnormen, dat de Sinksenfoor ’s avonds op tijd stopt en dat de festiviteiten maximaal vijf weken duren.

Met die eisen staan de buurtbewoners en het district dan weer lijnrecht tegenover de foorkramers, die net een foor van wel acht weken vragen. Met die foorkramers hield het stadsbestuur al veelvuldige onderhandelingen terwijl de buurtbewoners naar eigen zeggen niet gehoord worden. Dat zit ze dwars. Ze willen dringend een gesprek met de bevoegde schepen en een informatievergadering met de buurt.

Het district heeft nog andere eisen die ze aan de stad zal voorleggen. “Wij vragen een rechtstreekse toegang tot de site van Spoor Oost vanaf de Singel, zodat het autoverkeer niet door de woonbuurten van Borgerhout zijn weg moet zoeken”, stelt Marij Preneel. Het district vraagt ten slotte ook dat het stadsbestuur maatregelen neemt om de bezoekers te overtuigen om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar de Sinksenfoor te komen.

Als er niet geluisterd wordt, dreigen de buurtbewoners met juridische stappen. De stad belooft om volgende week te zullen communiceren en zo veel ongenoegen weg te werken.