Van Overtveldt: ‘Verzoek Griekenland komt niet tegemoet aan afspraak eurogroep’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Foto: Photo News

Van Overtveldt: ‘Verzoek Griekenland komt niet tegemoet aan afspraak eurogroep’

Print

Bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) roept de brief van de Griekse regering waarin ze een verlenging van het steunprogramma vraagt ‘meer vragen op dan hij beantwoordt’. ‘Het verzoek komt in die zin niet tegemoet aan de afspraak in de eurogroep van afgelopen maandag’, zo reageert hij.

Volgens Van Overtveldt was ‘de afspraak’ dat Athene een verlenging van het lopende programma zou vragen, met inbegrip van alle lopende engagementen. ‘De brief laat daar te veel onduidelijkheid over bestaan’, zegt hij donderdag.

Vrijdag komt de eurogroep opnieuw bijeen over Griekenland. ‘Het is nu aan de Griekse regering om duidelijkheid te verschaffen en aan de eurogroep van vrijdag om het Griekse verzoek te evalueren’, aldus Van Overtveldt.

Athene bezorgde het formele verzoek voor een verlenging van het steunprogramma donderdagvoormiddag aan eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ontwaarde positieve signalen in de brief, ‘die de weg opent naar een redelijk compromis in het belang van de stabiliteit’. Het Duitse ministerie van Financiën is echter veel kritischer. ‘De brief uit Athene is geen substantieel voorstel voor een oplossing’, luidde het antwoord van Berlijn.