Thomas wint tweestrijd met Taaramaë

Thomas wint het van Taaramaë Foto: Twitter

Thomas wint tweestrijd met Taaramaë

Print
Geraint Thomas (Sky) heeft de tweede rit in Algarve gewonnen. Het werd een rit waarin twee kopgroepjes van telkens vijf renners poogden te vluchten. In de laatste kilometers kwam alles echter bijeen en won Thomas de tweestrijd met Rein Taaramaë (Astana).Het is zijn eerste ritzege dit seizoen. Hij toont zich daarmee klaar voor de voorjaarsklassiekers.

In de tweede rit van Lagoa naar Monchique moesten de klassementsrenners meteen uit hun pijp komen. Gianni Meersman (Etixx-Quickstep) kwam na zijn zege gisteren als leider aan de start van de tweede etappe. Vijf renners trokken op avontuur met Sieberg (Lotto-Soudal), Schillinger (Bora), Ferrari (Caja Rural), Kreder (Roompot) en Balykin (RusVelo). Aanvankelijk was ook Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) mee maar hij werd teruggegrepen door het peloton. Hun voorsprong liep op tot meer dan vijf minuten maar de mannen van Etixx-Quickstep hielden de vluchters steeds in het vizier.

De kopgroep hield goed stand, maar gaandeweg knabbelde het peloton, met de pionnen van Etixx-Quickstep voorin, aan de voorsprong van de vijf renners. Zestig kilometer voor de eindstreep bedroeg de voorsprong van de kopgroep nog een dikke twee minuten.

Toch lag het tempo van het peloton in de tweede rit niet moordend hoog. Na drie uur rijden tekenden we een gemiddelde snelheid op van 41 kilometer per uur. Maar net als de vijf voorin dachten dat ze hun voorsprong terug wat konden uitbouwen, haalden de renners van Etixx-Quickstep verschroeiend uit. Over een lengte van 20 kilometer werd de kloof van drie minuten volledig goedgemaakt, alles viel te herdoen.

Na een paar minuutjes blokrijden gingen opnieuw vijf (verschillende) renners in de aanval. Op 20 kilometer van de streep hadden Kozhatayev (Astana), Castroviejo (Movistar), Boswell (Sky), Gallego (Rádio Popular) en Gaimon (Optum) 15 seconden voor. Tevergeefs, voor de zware aankomst op een helling van derde categorie werden ook zij weer gegrepen, onder meer Meersman levert goed werk voor de Etixx-Quickstep.

Nek-aan-nekrace

Op 8 kilometer voor de finish nam Rein Taaramäe (Astana) het heft in eigen handen. De helling bergop was ideaal voor de klimmer uit Estland. Hij kreeg echter Geraint Thomas (Sky) in het wiel. De twee vochten het uit, maar Thomas trok in de laatste kilometer aan het langste eind. Met zijn zege veroverde hij ook meteen de gele trui.

De top 5 van de tweede rit:
1. Geraint Thomas (Sky)
2. Rein Taaramaë (Astana)
3. Agnoli Valerio (Astana)
4. Sánchez Luis Leon (Astana)
5. Kwiatkowski Michal (Etixx-Quick Step)

Top 5 algemeen klassement:
1. Geraint Thomas (Brit) - Team Sky - 9:12:56
2. Rein Taaramaë (Est) - Astana Pro Team - 0:30
3. Stybar Zdenek (Tsjech) - Etixx - Quick Step - 0:33
4. Kwiatkowski Michal - Etixx - Quick Step - ''
5. Sánchez Luis Leon - Astana Pro Team - "

Meer sportnieuws