Artsen vrijgesproken voor dood van zesjarige

Foto: JVDP

Artsen vrijgesproken voor dood van zesjarige

Print
Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vier artsen die verbonden zijn aan het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis en de vzw Ziekenhuis Netwerk Antwerpen donderdag vrijgesproken voor het onopzettelijk doden van een zesjarig jongetje door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid.

Zijn ouders hadden hem op 29 juni 2007 naar de kinderarts gebracht met klachten over pijn en koorts. De dokter stelde een zomergriepje vast en stuurde hen met medicatie naar huis. De pijn verdween niet en de volgende dag werd hij naar de spoedafdeling gebracht van het Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen.

De artsen daar dachten aan een infectie ter hoogte van de heup. De toestand van het kind ging pijlsnel achteruit en in de namiddag bezweek hij. De ouders deden op 2 juli 2007 aangifte van nalatigheid door het ziekenhuis.

Uit de autopsie bleek dat hij gestorven was aan een bloedvergiftiging, veroorzaakt door de bacterie streptokok pyogenes, die geleid had tot een septische shock met multipel orgaanfalen. Een college van deskundigen onderzocht het handelen van de betrokken artsen, maar dat weerhield geen medische fout of nalatigheid.

De ouders vroegen bijkomend onderzoek en er werd een tweede college aangesteld. Dat meende dat de sepsis, de shock en het orgaanfalen onvoldoende tijdig herkend en behandeld werden. Het openbaar ministerie stelde echter dat er niet zonder twijfel werd aangetoond dat de mogelijke fouten in oorzakelijk verband stonden met het overlijden en had de vrijspraak gevorderd. De rechtbank vond evenmin een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid bij de beklaagden aangetoond en sprak hen vrij. De ouders grijpen daardoor naast een schadevergoeding.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio