‘Dosering xtc-pillen blijft groot risico voor drugsgebruiker’

‘Dosering xtc-pillen blijft groot risico voor drugsgebruiker’

Print

Te hoog gedoseerde xtc-tabletten blijven de grootste zorg op de markt van de illegale drugs. De kwaliteit van die pillen is soms erg slecht en dat veroorzaakt gezondheidsprobleem voor de gebruikers. Dat blijkt uit het jaarrapport 2013 over illegale drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

Het jaarrapport van het WIV biedt een gedetailleerde analyse van de laatste trends en ontwikkelingen in ons land: aanbod, drugsgebruik, gevolgen voor de gezondheid en sociale gevolgen. Het geeft ook een beeld van het beleid op het vlak van drugspreventie en van het recente onderzoek op federaal niveau en in de gewesten en gemeenschappen.

De slechte kwaliteit van de xtc-tabletten vormt al jaren een ernstig probleem, zegt Lies Gremeaux van het WIV. ‘De dosissen in sommige tabletten die de drugs aan de gebruiker een aangenaam effect moeten geven, liggen soms heel hoog, tot het driedubbele hoger dan normaal. Dat vormt een groot risico voor de gebruiker, die niet altijd weet wat er juist in de pillen zit. Dat kan paniek veroorzaken en het leven van de gebruiker in gevaar brengen’, legt Gremeaux uit.

Ook de extra substanties in de tabletten kunnen soms gevaarlijk zijn. Toch merkt het WIV de voorbije jaren een positieve evolutie. ‘De kwaliteit van de extra substanties verbetert wel lichtjes’, zegt Gremeaux.

Nu in het nieuws