Dokwerkers weldra in ‘nationale pool’?

België hoopt Europa te overtuigen met onder meer een nationale dokwerkerspool. Foto: Ludo Mariën

Dokwerkers weldra in ‘nationale pool’?

Print

Achter de schermen wordt koortsachtig onderhandeld om de wet-Major bij Europa te verdedigen. Eén van de voorstellen is een nationale pool, zodat bijvoorbeeld Antwerpse dokwerkers ook in Gent kunnen werken.

In alle stilte maalt de Europese administratieve molen verder tegen de Belgische wet op de havenarbeid, de wet-Major. Europa stuurde België vorig jaar een ingebrekestelling, de aanloop naar een veroordeling. Herhaaldelijk stelde Europa deadlines om te weten hoe België zijn wet zal aanpassen en het geduld lijkt op. In december veroordeelde Europa Spanje bovendien voor een soortgelijke havenwet.

De voorbije weken vonden zowel met de sociale partners als tussen het kabinet van minister Kris Peeters (CD&V) en zijn administratie en Europa gesprekken plaats.

Volgens de schaarse informatie werd daarbij vorige week vanuit België onder meer voorgesteld om een ‘nationale pool voor havenarbeiders’ op te richten zodat de erkenning als dokwerker voortaan nationaal zou zijn. De 6000 Antwerpse, 1500 Zeebrugse en 400 Gentse dokwerkers zouden dus onderling inzetbaar zijn. Het is nu wachten wat de Europese Commissie daarvan denkt.

Lees meer in Gazet van Antwerpen