Courtois redt Chelsea bij treffen met PSG

Thibaut Courtois (Chelsea) was met zijn fantastische reddingen de ster van de avond. Foto: AFP

Courtois redt Chelsea bij treffen met PSG

Print

In Parijs hebben PSG en Chelsea vanavond 1-1 gelijkgespeeld in de eerste 1/8ste finale van de Champions League. Chelsea-coach José Mourinho zette Thibaut Courtois na alle ophef toch weer gewoon onder de lat, en de Rode Duivel beantwoordde de twijfels van zijn coach door de Blues na rust met enkele prachtreddingen overeind te houden. Enkel op een inzet van Edinson Cavani (waarbij hij kansloos was), moest Courtois zich gewonnen geven.

Mourinho was in de aanloop naar deze kraker op het kampioenenbal mysterieus over wie hij in doel zou zetten, maar een uur voor de aftrap bleek dat de Portugees dan toch zijn gezond verstand gebruikte en voor de toekomst koos: Courtois stond na één wedstrijd op de bank gewoon weer in de basis.

In de aanvangsfase probeerde Chelsea het balbezit te monopoliseren en alle tempo uit de wedstrijd te halen, maar een opgenaaid PSG was met heel andere bedoelingen aan de wedstrijd in het eigen Parc des Princes begonnen, en zocht steeds telkens de diepte. Terwijl collega Sirigu dan ook vooral werkloos toekeek, moest Courtois wel vol aan de bak: hij verijdelde de eerste kans van de wedstrijd voor Zlatan Ibrahimovic met een sterke reflex. En ook daarna bleef PSG aan het commando: Eden Hazard, die andere Rode Duivel, werd dicht op de huid gezeten en kwam niet in het stuk voor. Halverwege de eerste helft toonde Courtois zich opnieuw met een echte tijgersprong op een poging van Cavani. Een doelpunt voor de Parijzenaars hing in de lucht, maar net voor rust kwam Chelsea voor het eerst in de buurt van Sirigu: Cahill zette Ivanovic met een magistraal hakje vrij voor de Italiaanse doelman, de verdediger kopte in het zijnet.

In de tweede helft zagen we hetzelfde spelbeeld, en PSG kreeg al snel de verdiende gelijkmaker: Edinson Cavani werd helemaal vrijgelaten voor het doel van de Londenaars, en ditmaal was zelfs Courtois niet in staat een doelpunt te verijdelen. Maar Courtois zat niet in zak en as en bleef maar uitblinken: hij haalde een knal van Ibrahimovic uit zijn doel met een voetredding, en toen hij bij de rebound kansloos was, had hij het geluk dat het schot van Luiz op een verdediger uiteenspatte. Een kwartier later tikte Courtois een kopbal van een volledig vrijstaande David Luiz fraai over zijn lat. En na een actie van Cavani dwong hij de spits om de bal naast te duwen. En in de slotminuut zette de Limburger nog een uitroepteken achter zijn match, toen hij een krachtige kopbal van Ibrahimovic met een katachtige reflex over duwde.

Dit gelijkspel met doelpunten in de heenwedstrijd lijkt een uitstekende uitgangspositie voor Chelsea, maar dan zal het voetballend toch beter voor de dag moeten komen op het eigen Stamford Bridge.

Meer sportnieuws