Shakhtar en Bayern delen de punten in doelpuntloos gelijkspel

Xabi Alonso (Bayern München) moest gaan douchen na zijn tweede gele kaart van de avond. Foto: EPA

Shakhtar en Bayern delen de punten in doelpuntloos gelijkspel

Print

Bayern München is niet verder geraakt dan een 0-0-gelijkspel bij Shakhtar Donetsk in de eerste knock-out-ronde van de Champions League. Het was dominant in de eerste helft, maar kon na de rust, dankzij een rode kaart van Xabi Alonso, geen aanspraak meer maken op de zege.

De wedstrijd werd niet in Donetsk gespeeld. Het is daar immers nog steeds te gevaarlijk en de Beierse delegatie ging liever niet in oorlogsgebied voetballen. De ploegen weken daarom uit naar de Arena Lviv.

De eerste helft is er een die gedomineerd werd door de bezoekers, toch viel er niet veel te beleven.

Een eerste kansje kwam er voor Arjen Robben, die lanceerde een snelle tegenaanval nadat hij Vjatsjeslav Sjevtsjoek agressief wegduwde. Thomas Müller werd vrijgespeeld, maar niemand tikte zijn voorzet binnen.

Bayern probeerde te voetballen, maar kwam niet in zijn ritme door het bitsige spel van Shakhtar. Een drietal akkefietjes moesten door scheidsrechter Mallenco worden ontmijnd. De misnoegde Bayern-spelers Rafinha en Xabi Alonso betaalden het gelag en pakten geel.

Diep in de tweede helft kwam Bayern nog twee keer opzetten. Een slierende Müller kon op een knappe teruglegger van Robben de score openen, maar hij raakte de bal te hard. Ietwat later waagde Franck Ribéry zijn kans vanuit het halve maantje, ook zijn schot ging niet tussen het kader. De kleine kansjes bleken niet genoeg om een doelpunt te maken, een logische 0-0-ruststand was het gevolg.

Jubileum in mineur

Ook na de rust blijf Shakhtar vastklampen zijn verdedigende strategie. Bij Bayern leek het echter alsof het zijn creativiteit ergens in de kleedkamer verloren had. Een eerste uitbraak van Shakhtar kwam Bayern wel meteen duur te staan. Alonso moest gedwongen ingrijpen en werd gestraft met een tweede gele kaart. Een jubileum in mineur voor de Spanjaard, die zijn honderdste CL-wedstrijd speelde.

De man-meer-situatie lokte Shakhtar wel eindelijk uit zijn tent. Het schoof stilletjes naar voren en zocht doelman Neuer. Toch was er reden tot klagen bij een gehavend Bayern. Een van de weinige keren dat ze nog in de zestien van de Oekraïners kwamen, beroerde Jaroslav Rakitskiy de bal duidelijk met de hand. Scheidsrechter Mallenco gaf geen kik. Ook een laatste actie van Robben bracht geen soelaas voor Bayern, dat nu in Beieren nog voluit moet gaan om door te stoten naar de kwartfinale.

Meer sportnieuws