Uw kippen mogen van stok: ophokplicht bijna voorbij

Foto: BELGA

Uw kippen mogen van stok: ophokplicht bijna voorbij

Print

Vanaf vrijdag 20 februari wordt de algemene ophokplicht voor professioneel gehouden pluimvee opgeheven. Dat heeft federaal minister van Landbouw Willy Borsus dinsdag beslist op voorstel van het federaal voedselagentschap (FAVV).

De versoepeling van de preventieve maatregelen is volgens de minister mogelijk omdat het aantal uitbraken van vogelgriep bij wilde vogels is afgenomen.

Borsus besloot eind november tot een ophokplicht nadat er in Nederland verscheidene uitbraken van vogelgriep waren vastgesteld. De voorbije weken is het aantal uitbraken en gevallen bij wilde vogels, die een belangrijke rol kunnen spelen bij de verspreiding van het virus, echter merkbaar afgenomen in de buurlanden.

Daarom heeft Borsus op advies van het FAVV en na overleg met de pluimveesector besloten om de preventieve maatregelen te versoepelen. Zo wordt de ophokplicht opgeheven. Tot en met 21 maart blijft het wel nog steeds verplicht om pluimvee en vogels binnen te voederen en blijft het verboden om oppervlaktewater te gebruiken als drinkwater.

De opheffing van de ophokplicht betekent volgens Borsus niet dat de dreiging van de vogelgriep nu helemaal weg is. In een mededeling roept de minister de sector en ook de hobbyhouders dan ook op de van kracht blijvende preventiemaatregelen en de bioveiligheidsmaatregelen strikt te blijven toepassen en waakzaam te blijven.

Nu in het nieuws