Grieks parlement stemt vrijdag over sociale maatregelen die ingaan tegen steunprogramma

Alexis Tsipras. Foto: EPA

Grieks parlement stemt vrijdag over sociale maatregelen die ingaan tegen steunprogramma

Print

Het Griekse parlement stemt vrijdag over een aantal sociale maatregelen die de economie moeten herlanceren en zowel werknemers, werklozen als kmo’s zullen helpen. Dat heeft premier Alexis Tsipras aangekondigd.

Tsipras zei dat Athene het ‘ultimatum’ van de andere eurolanden om het bestaande steunprogramma te verlengen niet aanvaardt. De aangekondigde sociale maatregelen gaan in tegen de geest van het programma.

Een van de maatregelen laat de armste Grieken toe de terugbetaling van bankleningen meer in de tijd te spreiden. Dat de nieuwe sociale wetgeving in strijd is met het programma dat de Europese partners van Griekenland verlengd willen zien, deert Tsipras niet. ‘Het was een gewoonte geworden dat nieuw verkozen regeringen anders handelden dan ze voor de verkiezingen beloofd hadden. Ik zeg het nog maar eens: we willen de beloftes die we gedaan hebben ook echt uitvoeren’, zei hij voor de parlementaire fractie van zijn Syriza-partij.

Oplossing, geen breuk

Ondanks het feit dat de EU, de ECB en het IMF - de drie institutionele schuldeisers van Athene waarmee het gewraakte programma overeengekomen is - niet opgezet zullen zijn met de beslissing van Tsipras, vindt de eerste minister dat hij recht in zijn schoenen staat. ‘Het is voor ons een morele en humanitaire prioriteit om de schulden terug te betalen van de mensen die afzien. Dit is onze belangrijkste schuld.’

Tsipras kan maar weinig begrip opbrengen voor de eurogroep, die Griekenland maandag nog enkele dagen de tijd gaf om een verlenging van het programma aan te vragen. ‘Griekenland aanvaardt geen voorwaarden en geen ultimatums’, zei hij. Toch blijft hij naar eigen zeggen aansturen op een oplossing, ‘niet op een breuk’.

Nu in het nieuws