Werden seksueel getinte sms’en uit het Hazodi-onderzoek geweerd?

Koenraad Degroote (N-VA) Foto: BELGA

Werden seksueel getinte sms’en uit het Hazodi-onderzoek geweerd?

Print

N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote heeft bij de Hoge Raad voor Justitie een aantal documenten ingediend die volgens hem de vooringenomenheid van het Hasseltse parket in de Hazodi-affaire aantonen. Hij eist onder meer een diepgaand onderzoek naar seksueel getinte sms’en en verdwenen bewijsstukken.

De zaak startte bij een reportage van Panorama uit 2011, waarin vier klokkenluiders pesterijen en een graaicultuur bij de top van politiezone Hazodi aanklaagden. Deels waren die te wijten aan het wanbeleid van voormalig korpschef Michel Beckers. Een tijdlang werd zelfs ook het parket van Hasselt onder de loep genomen, omdat de klokkenluiders de procureur ervan beschuldigden ook betrokken te zijn bij de wantoestanden. Een audit door het forensisch auditkantoor iForce bevestigde de feiten.

Degroote heeft nu echter een aantal documenten in zijn bezit gekregen die onregelmatigheden in het onderzoek van Hazodi zouden aantonen. Volgens Degroote is het onderzoek niet altijd correct verlopen. ‘Er zou tijdens een huiszoeking bij Beckers bijvoorbeeld bezwarend materiaal zijn aangetroffen, dat nadien uit het onderzoek is geweerd’, klinkt het dinsdag. ‘Er waren zelfs seksueel getinte sms’en bij met een SP.A-lid van het Hasseltse schepencollege, die vragen doen rijzen over de objectiviteit.’

Uit de briefwisseling hierover tussen de onderzoeksrechter en procureur Rubens blijkt volgens Degroote ook duidelijk dat, hoewel ze volgens hem wel relevant waren, een aantal van die stukken niet mochten worden onderzocht. Iets wat ‘veel vragen’ oproept, vindt hij.

Degroote heeft daarom dan ook het dossier neergelegd bij de Hoge Raad voor Justitie. ‘Ik wil dat alle stukken daar grondig onderzocht worden en dat er een uitspraak volgt over de wettigheid van de gevoerde procedures’, klinkt het.

Nu in het nieuws