Michel vraagt Joden in ons land te blijven

Charles Michel (MR) Foto: BELGA

Michel vraagt Joden in ons land te blijven

Print

Premier Charles Michel (MR) heeft alle Joden die in ons land wonen dinsdag opgeroepen om hier te blijven. Hij reageert daarmee op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die na de aanslagen in Parijs en Kopenhagen Joden aanmoedigde om vanuit Europa naar Israël te verhuizen. ‘België zonder de joden is België niet meer. Net zoals Europa zonder de joden Europa niet meer is.’

Netanyahu voorziet liefst 40 miljoen euro om de verhuizing van Europese Joden naar Israël te vergemakkelijken, en richtte zich in zijn aanmoediging ook tot de Belgische Joden. Maar Michel wil het niet zo ver lieten komen, zo is dinsdag duidelijk geworden in een gesprek met de VRT. De premier benadrukte erin duidelijk dat Joden wat hem betreft een belangrijk deel van de Belgische samenleving blijven. ‘Mensen moeten ons land niet verlaten uit angst voor de veiligheid. Want zelfs als het dreigingsniveau weer naar beneden wordt gehaald, zullen bijzondere maatregelen voor de joodse gemeenschap blijven gelden’, klonk het.

250 Joden vertrokken vorig jaar

Intussen zijn ook cijfers bekendgemaakt over hoeveel leden van de joodse gemeenschap in België vorig jaar naar Israël zijn geëmigreerd. Het blijken er ongeveer 250 te zijn geweest, van de 30.000 mensen die de gemeenschap in België telt. De cijfers komen van de Parijse vestiging van het Joodse Agentschap dat logistieke steun verleent aan joodse mensen die zich in Israël willen vestigen.

Volgens dat agentschap waren er in de jaren 90 zowat 100 emigraties per jaar van België naar Israël. Tussen 2000 en 2010 steeg dit naar 150 per jaar, om vanaf 2010 te stijgen naar ongeveer 250. Betty Dan, voorzitter van de Zionistische Organisatie van België, denkt dan ook dat de stijging niets te maken heeft met de oproep van Netanyahu, die volgens haar vooral te kaderen valt in de campagne voor de verkiezingen die binnenkort in Israël plaatsvinden. ‘Van een stijging is al vele jaren sprake, en die is al sinds aanslag op het Joodse Museum in Brussel in mei vorig jaar sterker geworden’, klinkt het.

Op 1 maart zal overigens voor het eerst in ons land een infoavond plaatsvinden voor joden die naar Israël overwegen terug te keren. In Parijs worden dergelijke avonden al langer georganiseerd.

Nu in het nieuws