‘Honderden baby’s in Oost-Oekraïne besmet met hiv’

Het ziekenhuis van Shchastya in Loegansk Foto: Photo News

‘Honderden baby’s in Oost-Oekraïne besmet met hiv’

Print

In het oosten van Oekraïne neemt de humanitaire ramp steeds ernstigere proporties aan. Honderden baby’s zijn er met het hiv-virus besmet, zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt ‘Veel ziekenhuizen zijn verwoest, waardoor momenteel niet meer kan worden voorkomen dat het virus wordt overgedragen van moeder op kind.’

Al vóór het conflict tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen startte, had de oostelijke regio Donetsk met 28.000 geregistreerde hiv-gevallen al het hoogste aantal besmettingen in Oekraïne. Maar omdat 78 ziekenhuizen als gevolg van de beschietingen verwoest zijn - 6 daarvan de jongste 2 weken - en zelfs de bloedbank van Donetsk beschoten werd, neemt dit aantal enkel toe.

Niet alleen is de veiligheid van het bloed niet langer gewaarborgd, de behandeling van 6.000 met hiv besmette patiënten is sinds begin deze maand ook onderbroken, waarschuwt de WHO. ‘Momenteel kan niet meer worden voorkomen dat het virus wordt overgedragen van moeder op kind. Honderden baby’s zijn met het hiv-virus besmet, en meer dan 1.800 kinderen van hiv-positieve moeders uit het conflictgebied hebben hun sociale voordelen en voedselsteun verloren’, klonk het dinsdag.

Trauma-afdelingen zitten vol

De gezondheidsorganisatie van de VN waarschuwt daarnaast ook voor de longziekte tuberculose, die met 5 procent is toegenomen in de regio Donetsk.

Daarnaast wachten ook meer dan 1 miljoen patiënten die op een verkeerde afdeling zitten en geen geld hebben om de juiste behandeling te betalen, op die juiste behandeling. ‘De apotheken hebben geen medicijnen, maar ook geen vaccinaties meer. En ook de trauma-afdelingen in vele ziekenhuizen zitten overvol.’

Nu in het nieuws