Qatar Airways onder vuur door absurde eisen aan stewardessen

Vakantie

Qatar Airways onder vuur door absurde eisen aan stewardessen

Print

Dames die stewardess willen worden bij Qatar Airlines moeten aan enkele strenge, seksistische eisen voldoen. Zo mogen de vrouwen geen relatie hebben en ook niet meteen van plan zijn om er een aan te gaan. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Transportarbeiders Federatie.

De Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF), een koepelorganisatie voor vakbonden en vakcentrales die de belangen behartigen van werknemers uit de transportsector, stelde een rapport op waarin de eisen van luchtvaartmaatschappijen worden toegelicht.

Daaruit blijkt dat de eisen van Qatar Airlines onmenselijk streng en absurd zijn. Vrouwen die solliciteren als stewardess moeten op dat moment single zijn. Nadat ze hun contract hebben getekend, moeten ze minstens vijf jaar vrijgezel blijven. Stewardessen die in de loop van hun carrière willen trouwen, moeten de toestemming vragen aan de maatschappij en een zwangerschap wordt al een contractbreuk beschouwd. Een bolle buik kan dus leiden tot een ontslag. Qatar Airways is niet de enige luchtvaartmaatschappij die wordt beschuldigd van discriminatie van hun vrouwelijke werknemers. Ook Emirates, gevestigd in Dubai, krijgt kritiek omdat cabinepersoneel dat zwanger wordt in de eerste drie jaar erna moet vertrekken

De federatie wil bedrijven, waaronder FC. Barcelona, nu stimuleren om hun samenwerkingen met Qatar Airlines te herbekijken. De maatschappij, die veel negatieve reacties krijgt via social media, heeft inmiddels op dit nieuws gereageerd. Rossen Dimitrov, die zich bij de maatschappij bezighoudt met ervaringen van klanten, zegt dat er wel degelijk getrouwde vrouwen worden aangenomen en dat stewardessen het gewoon op tijd moeten laten weten als ze zwanger zijn. En dit louter om gezondheids- en veiligheidsredenen.

Al Baker, CEO van Qatar Airways, heeft inmiddels ook aan CNN laten weten dat de geruchten die momenteel de ronde doen allesbehalve waar zijn. 'De werkmethoden van de luchtvaartmaatschappij zijn zeer vooruitstrevend en de medewerkers hebben alle rechten die ze nodig hebben', zegt hij.

NIET TE MISSEN