© belga

Jejoen Bontinck gaat niet in beroep

Ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck (20) heeft beslist om geen beroep aan te tekenen tegen zijn veroordeling. Dat heeft zijn advocaat Kris Luyckx bekendgemaakt. Bontinck werd vorige week woensdag op het grootste terrorismeproces ooit in ons land veroordeeld tot 40 maanden cel met uitstel, voor zijn deelname aan de intussen opgedoekte terroristische organisatie Sharia4Belgium.

aro, llo

Het federaal parket had op het proces van Sharia4Belgium 4 jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd voor Jejoen. Maar de rechtbank oordeelde dat de twee maanden voorhechtenis die hij achter de rug heeft volstonden, rekening houdend met onder meer zijn goede medewerking aan het onderzoek. Bontinck kreeg dus een celstraf van 40 maanden met uitstel, en boete van 12.000 euro, ook met uitstel.

Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium die van de rechter een celstraf van 12 jaar kreeg en een boete van 30.000 euro, gaat wél in beroep, zo raakte maandag al bekend. Zijn beslissing kwam er echter pas na lang nadenken, want Belkacem riskeert in beroep nog zwaarder te worden gestraft. Het federaal parket eiste immers een celstraf van 15 jaar.

Vrijdag voor rechter voor partnergeweld

Bontinck zelf mag overigens een voorwaardelijke celstraf hebben gekregen, hij zit wel nog in voorhechtenis, in een zaak rond partnergeweld. Vrijdag moet hij ervoor opnieuw voor de Antwerpse rechter verschijnen.

Het vermeende geweld dateert van november. Jejoen zou zijn vriendin tijdens een ruzie geslagen hebben en belandde een nachtje achter de tralies. Hij werd uiteindelijk toch vrijgelaten, zij het wel op voorwaarde dat hij uit de buurt van de vrouw bleef.

Maar Jejoen en zijn vriendin bleven een koppel. Op 4 januari werd hij uiteindelijk tegengehouden op de luchthaven van Zaventem toen hij een vlucht naar Turkije wilde nemen voor een lastminutevakantie. Sindsdien zit hij in de cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER