‘Speelgoedwinkels denken te vaak in clichés’

Foto: Shutterstock

Mama

‘Speelgoedwinkels denken te vaak in clichés’

Print

De indeling van speelgoedwinkels kan beter. Nu delen eigenaars hun zaak te vaak in volgens stereotiepen. Dat blijkt uit een onderzoek in het kader van ‘Vrij Spel, kinderen kiezen wel’, een samenwerking tussen het Vrouwen Overleg Komitee, Femma, VIVA-SVV, Ella, Vrouwenraad en çavaria, waarover De Morgen vandaag bericht.

De voorbije maanden gingen mystery shoppers in opdracht van het platform langs in 48 speelgoedwinkels. Ze analyseerden hoe de winkels waren ingedeeld en kwamen tot de conclusie dat drie kwart van de zaken te veel in clichés denken. De de gang met speelgoed voor meisjes kleurt te vaak roze en waar voertuigen ‘geparkeerd’ staan, ligt de focus te vaak op spullen voor jongens. De eigenaars van de winkels schuiven de schuld in de schoenen van de producenten die het speelgoed in roze of blauwe dozen leveren, maar volgens mystery shopper Bart Boone kunnen uitbaters wel degelijk voorkomen dat te indeling van hun winkel te stereotiep is.

‘In sommige winkels hangt er een label boven de gang om duidelijk te maken voor welk geslacht het speelgoed is bedoeld’, zegt hij in De Morgen. Hij begrijpt niet waarom een speelgoedkeuken in de meisjesgang staat. ‘Kinderen spiegelen zich aan het gedrag van hun ouders en tegenwoordig staat ook papa wel eens te koken’, zegt hij nog. Hij heeft het in de krant ook over speelgoed van Lego Friends. Deze collectie is toegespitst op meisjes, de dozen zijn roze en zitten vol blokjes om onder meer een schoonheids-, kap- of ijssalon te bouwen. Een bakker maakt dan weer deel uit van de meer jongensachtige City-lijn van het Deense merk.

Het doel van het platform is niet om speelgoed in ‘typische’ kleuren voor jongens en meisjes uit de rekken te bannen, wel om te streven naar een winkelindeling die kinderen niet in vakjes duwt maar net stimuleert om zelf keuzes te maken. Een kwart van de winkels waarin de opdeling van speelgoed niet volgens geslacht gebeurt, kreeg reeds goedkeuringslabel als beloning omdat ze kinderen de vrijheid geven en hun speelgoed opdelen volgens thema, activiteit of leeftijd.

NIET TE MISSEN