Vrouw eist 19.000 euro schadevergoeding voor opiniestuk

Foto: BELGA

Vrouw eist 19.000 euro schadevergoeding voor opiniestuk

Print

De echtgenote van Yves Liégeois, de vroegere procureur-generaal bij het Antwerpse hof van beroep, eist 19.000 euro schadevergoeding van Yves Desmet, hoofdredacteur van De Morgen. Hij had drie jaar geleden een opiniestuk geschreven over haar man in het kader van de ‘diamantoorlog’ en zij voelt zich daardoor geschaad. De zaak werd dinsdag behandeld voor het hof van beroep in Antwerpen.

Yves Desmet schreef in De Morgen van 12 januari 2012 een opiniebijdrage over ‘De vele facetten van de diamantoorlog’. Volgens de echtgenote van Liégeois bevat het artikel flagrante fouten, waardoor het publiek een negatieve indruk kreeg van haar man, die ook afstraalde op haar en de kinderen.

‘Op basis van wat er toen geweten was, kan Yves Desmet geen fout verweten worden. Hij heeft zich gedragen als elke normale en zorgvuldige opiniemaker en geniet ook een grotere journalistieke vrijheid dan auteurs van feitelijke berichten’, pleitte zijn advocaat Geert Glas.

Volgens de advocaat van mevrouw Liégeois wringt daar net het schoentje, want hij vindt dat het artikel geen opiniestuk is. ‘Dit is een feitelijk artikel over Liégeois en zijn aanpak van het HSBC-dossier, waarbij men laat uitschijnen dat hij in de ‘pocket’ van de diamantsector zit. Het is een publieke beschuldiging, een aanval op de integriteit van een magistraat’, aldus meester Luc De Daele.

De burgerlijke rechtbank van Mechelen gaf mevrouw Liégeois in 2013 gelijk en veroordeelde Desmet tot het betalen van 1 euro schadevergoeding. Hij tekende beroep aan.

Het arrest wordt op 18 maart uitgesproken.

Nu in het nieuws