Antwerpenaar is laatste Belg in de running voor enkel reisje Mars

Print

Nog honderd mensen maken kans om deel te nemen aan Mars One, het project waarbij een groep mensen naar de rode planeet wordt gestuurd. Daarbij zit slechts één Belg: de 42-jarige Bradley Moore uit Antwerpen.

Bradley, Brad voor de vrienden, speelde de hoofdrol in de internationaal gelauwerde Belgische film Four Roses en hield de eerste Official Smurf Store open. Zelfs met zo’n drukke agenda stelde hij zich nog kandidaat om Mars te gaan koloniseren.

En met succes, want Bradley zit bij de laatste honderd kandidaten. Hij werd samen met 49 andere mannen en 50 vrouwen geselecteerd uit bijna 200.000 personen. De shortlist bestaat uit 39 Amerikanen, 31 Europeanen, 16 Aziaten, 7 Afrikanen en 7 mensen uit Oceanië.

In de volgende fase blijven er 24 kandidaten over. Zij zullen dan in groepjes van vier beginnen aan de opleiding en fysieke testen. De organisatie achter Mars One gaf aan de meeste kandidaten ook al punten, maar op het profiel van Bradley werden die nog niet meegegeven. Deze Deen voert de lijst aan.

In 2025 wil Mars One een ruimtekolonie stichten op de rode planeet. De eerste bewoners zouden er na een intensieve training in 2024 naartoe worden gestuurd, om nooit meer terug te keren. Het Mars One-project werd in 2013 gelanceerd door de Nederlandse ingenieur Bas Lansdorp.

Nu in het nieuws