Oudste vrouw van Europa deelt haar geheim voor een lang leven

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Oudste vrouw van Europa deelt haar geheim voor een lang leven

Print

De Italiaanse Emma Morano mag zich de oudste vrouw van Europa noemen. Het kranige oudje heeft de gezegende leeftijd van 115 jaar volgens zichzelf bereikt dankzij haar ‘dieet’, maar ook omdat er weinig mannen in haar leven waren.

In een interview met The New York Times zegt Morano, geboren in 1899, dat ze vrijgezel is sinds 1938. Haar eerste en enige (ongelukkige) huwelijk eindigde dat jaar nadat Morano en haar man hun half jaar oude baby verloren. Erna hadden veel mannen interesse om iets met haar te beginnen, maar ze wees ze één voor één af. ‘Ik wou door niemand gedomineerd worden’, zegt ze.

Haar vrijgezellenbestaan is volgens haar een van de redenen waarom ze zo oud is, maar ook haar speciale eetgewoonten dragen er volgens de kwieke dame toe bij. Sinds haar tienerjaren eet ze op aanraden van een dokter drie rauwe eieren per dag om bloedarmoede tegen te gaan.

Gerontologen zijn het erover eens dat er geen wonderformule bestaat om lang te leven. ‘Als je praat met honderd 100-jarigen, dan hoor je evenveel verschillende verhalen’, zegt onderzoeker Valter Longo, directeur van het Longevity Institute aan de University of Southern California. Hij zegt er wel bij dat voeding een belangrijke factor is om je levenskansen te vergroten. Genetica speelt ook een belangrijke rol. ‘Als mensen in je familie heel oud worden, dan kan je die levensverwachting erven’, zegt hij. In het geval van mevrouw Morano: een zus stierf net voor haar honderste verjaardag, haar andere zus werd 102 jaar.

NIET TE MISSEN