© EPA

Voorzitter Russische atletiekbond neemt ontslag door dopingaffaires

Valentin Balakhnichev heeft zijn ontslag ingediend als voorzitter van de Russische atletiekfederatie. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt op een vergadering van het uitvoerend comité. De 65-jarige Balakhnichev, die al sinds 1991 aan het roer stond bij de federatie, doet dit naar aanleiding van de recente dopingschandalen met Russische atleten.

‘Ik heb besloten om op te stappen. Jammer genoeg heb ik de dopingproblematiek in Rusland niet kunnen inperken en ik begrijp dat ik daar in mijn functie rechtstreeks verantwoordelijk voor ben’, klonk het. ‘Ik laat aan mijn opvolgers een financieel gezonde federatie achter, buiten doping hebben we momenteel geen enkel ernstig probleem’, aldus Balakhnichev, die in afwachting van nieuwe verkiezingen zijn adjunct Vadim Zelichenok meteen benoemde tot voorzitter ad interim.

De beslissing van Balakhnichev komt er na een reeks schandalen met Russische topsporters, zoals Yulia Zaripova (olympisch kampioene op de 3.000m steeple) en Tatiana Chernova (ex-wereldkampioene zevenkamp). Kort daarna nam Valentin Maslakov, Russisch atletiekcoach, ontslag.

Na de recente dopingbeschuldigingen in de Russische sport was Balakhnichev in december 2014 al opgestapt als schatbewaarder van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Hij deed dit in de nasleep van de ARD-documentaire ‘Top-secret Doping: How Russia makes its Winners’, waarin verscheidene atleten, coaches en andere betrokkenen over de Russische dopingcultuur getuigden.

Meer sportnieuws