© REUTERS

Proces DSK: Twee jaar cel gevorderd tegen pooier

De openbare aanklager heeft dinsdag de correctionele rechtbank van Rijsel verzocht een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar effectief, te geven aan Dominique Alderweireld, die reeds twee keer veroordeeld werd voor soortgelijke feiten in Frankrijk en een keer in België. Ook heeft de aanklager gepleit voor een boete van 10.000 euro. “Dit is een delinquent met een strafrechterlijk verleden. Dit toont aan dat een berouw totaal vreemd is aan hem”, aldus de openbare aanklager Frédéric Fèvre.

“Hij pocht en hij overdondert, hij is de enige wie je kan vergelijken met Audiard”, aldus de openbare aanklager over Alderweireld, ook wel gekend als Dodo la Saumure. “Hij heeft aangetoond dat hij een angstaanjagend gevoel heeft voor cynisme door te zeggen dat hij naar zijn werknemers verwijst met de term vee en door te beweren dat zij een IQ hebben van 25.”

De magistraat voegde eraan toe dat hij belachelijke bijnamen geeft aan zijn vrienden, onder wie René Kojfner, die al langer dan 40 jaar kent en waarmee hij verschillende keren per dag contact heeft.

“De werknemers voorstellen als zelfstandigen is een uitvlucht om te kunnen ontsnappen aan een vervolging. In feite is hij de baas”, benadrukte de magistraat.

Fèvre wees naar het strafregister van Dominique Alderweireld. In Frankrijk werd Alderweireld 13 keer veroordeeld waarvan twee veroordelingen voor feiten voor prostitutie. Schriftvervalsing, rijden onder invloed van alcohol en rijden zonder verzekering staan ook op zijn strafblad.