Alfaport: “Normale scanning herneemt het best zo snel mogelijk”

Print

Volgens Alfaport, de koepel van Antwerpse havenbedrijven, herneemt de reguliere controle het best zo snel mogelijk. Dat zegt directeur Stephan Vanfraechem. Toen de scanner op linkeroever net uitviel, zorgde dat volgens hem voor problemen, maar die worden intussen opgevangen.

De cargoscanner van Linkeroever die speurt naar illegale middelen is sinds vorige maand defect. En die op Rechteroever bevindt zich volgens de vakbonden in erbarmelijke staat. Sinds het uitvallen van de scanner daalde het aantal vastgestelde overtredingen met de helft.

“Met z’n allen staan we achter het idee dat de juiste controles in de haven moeten gebeuren”, zegt Vanfraechem, “mits de juiste risico-analyses om bepaalde containers te selecteren. De controles gebeuren het best ook met zo min mogelijk hinder voor de logistieke keten.”

Volgens Vanfraechem waren er na het uitvallen van de vaste scanner op Linkeroever problemen. “Op het moment dat een container wordt geselecteerd, moet je je aanbieden voor effectieve scanning. Als de scanner dan plots niet werkt, is het niet duidelijk of de container is vrijgegeven of niet”, stelt hij. “Maar intussen zijn er tijdelijke procedures uitgewerkt. Op Linkeroever staat er intussen ook een grotere, mobiele scanner, waardoor de scanning opnieuw vlotter gebeurt.”