Italiaan snoept Boonen ritzege af in Oman

Foto: PN

Italiaan snoept Boonen ritzege af in Oman

Print
Andrea Guardini heeft de eerste rit in de Ronde van Oman gewonnen. De Italiaan van Astana was na 161 kilometer tussen Bayt Al Naman Castle en Al Wutayyah de snelste in een massasprint op een hellende aankomst. Tom Boonen strandde op een tweede plaats, Matteo Pelucchi was derde.

Wielrennen op Sportwereld.be

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege ontsnapping met vier renners. Onder hen ook Jef Van Meirhaeghe (Topsport-Vlaanderen). Hij kreeg het gezelschap van Simone Andreetta, Patrick Konrad en Johann Van Zyl. Het peloton controleerde en hun maximale voorsprong bedroeg nooit meer dan vijf minuten.

Van Zyl liet zijn metgezellen nog achter, maar ook hij werd uiteindelijk bijgehaald door het peloton op zo'n 30 km van de finish. Het peloton bereidde zich voor op een massasprint en daarin toonde Guardini, die de voorbije weken in de Ronde van Qatar en Dubai al een paar keer vrede moest nemen met een ereplaats, zich sterker dan Boonen en Pelucchi op de lichtjes hellende aankomststrook in Oman.

Guardini pakt zijn eerste zege van het nieuwe seizoen, de tweede voor zijn werkgever Astana dat afgelopen weekend met Rein Taaramäe de Ronde van Murcia won. De 25-jarige Italiaan won eerder vooral in kleinere rittenwedstrijden zoals de Ronde van Denemarken, de Ronde van Langkawi of de Tour of Qinghai Lake, maar boekte ook al ritwinst in de Ronde van Italië in 2012. Guardini is ook de leider in het klassement. Dankzij de bonificaties telt hij vier seconden voorsprong op Tom Boonen die tweede is in de stand.

Woensdag wacht het peloton een rit van 195 km van Al Hazm Castle naar Al Bustan. Hoewel er op het eind nog twee klimmetjes liggen die meetellen voor het bergklassement, de laatste ligt op 5,5 km van de finish, eindigt ook deze etappe wellicht opnieuw met een massasprint.

Uitslag:

1. Andrea Guardini (Ita, Astana) 161km in 3u45'38"
2. Tom Boonen (Bel) z.t.
3. Matteo Pelucchi (Ita)
4. Ramon Sinkeldam (Ned)
5. Alexander Kristoff (Nor)

Bekijk hier de volledige uitslag.

Meer sportnieuws