‘BMI hoger dan 30? Dan heeft diëten geen zin’

Fit & Gezond

‘BMI hoger dan 30? Dan heeft diëten geen zin’

Print

Mensen met een BMI (Body Mass Index) hoger dan 30 zullen wellicht niet vermageren als ze gezond eten en regelmatig bewegen. In hun geval is een ingreep nodig. Dat beweren voedingsspecialisten in het Amerikaanse wetenschappelijk blad The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Volgens de specialisten, verbonden aan Icahn School of Medicine in New York, zullen dokters die hun obese patiënten aanraden om weinig calorieën op te nemen en veel te sporten, weinig resultaat zien. De reden? Sommige mensen met een BMI hoger dan 30 slagen er wel in om tientallen kilo’s kwijt te spelen. Maar als die kilo’s zijn verdwenen, stimuleert het lichaam het hongergevoel en gaat het weer meer vetten opslaan.

De experts beweren dat het lichaam van een persoon die veel is bijgekomen, en daarna veel afvalt,

biologisch helemaal anders in elkaar zit dan iemand die nooit met overgewicht te maken kreeg. Het lichaam van (ex) obese personen zijn als het ware geprogrammeerd om volslank te blijven, wat het moeilijk maakt om een lager gewicht te behouden. ‘Van de obese mensen die effectief afvallen, komt 80 tot 95 procent van hen in sneltempo bij. Amper 1 procent kan vermageren en op het nieuwe gewicht blijven’, staat er te lezen.

Belgische artsen bevestigen dat het moeilijk is om van obesitas te genezen, maar vinden dat medische ingrepen geen wonderoplossing zijn. Volslanke mensen die gezond proberen te leven en aan sport doen, zitten vaak beter in hun vel dan wie mager is en ongezond leeft.

NIET TE MISSEN