Dementen Cantershof eten met hun handen in fingerfood-project

Kok Koen tovert elke dag een heerlijk gerecht uit zijn mouw, diëtiste Hilde volgt de bewoners nauwgezet op. Foto: wout engels

Dementen Cantershof eten met hun handen in fingerfood-project

Print
Hove -

In woon- en zorgcentrum Cantershof loopt sinds enkele maanden een project rond maaltijden voor mensen met dementie. In plaats van de voeding bij de bewoners toe te dienen, eten ze zelf met hun handen. De kok tovert elke dag een nieuwe, aangepaste maaltijd uit zijn mouw.

Dementie is een sluipende en slopende aandoening die heel wat ouderen vroeg of laat treft. Voor de mensen die instaan voor de zorg van de patiënten, is het een hele uitdaging om de aandoening zo draaglijk mogelijk te maken voor de ouderen. Het behoud van de eigenwaarde vormt een belangrijk aspect in dit proces.

Woon- en zorgcentrum Cantershof startte enkele maanden geleden een fingerfood-project op voor mensen met dementie. Stimulatie van de zintuigen en het behouden van die eigenwaarde staan centraal. “Op een gegeven moment slagen mensen met dementie er niet meer in om een simpele handeling als eten met mes en vork uit te voeren”, zegt Hilde Ceulemans, diëtiste in het Cantershof. “Tot voor kort was de enige oplossing dan: gevoed worden. Dat was voor de patiënten een zeer bittere pil om te slikken. Tijdens een familiebijeenkomst in ons centrum kwam er enige tijd geleden iemand naar mij die vroeg of we niets konden doen met voedsel dat je met je handen eet. We zijn meteen op dat idee beginnen broeden.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Zuid

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio