Fiscus opent jacht op topvoetballers

Foto: AFP

Fiscus opent jacht op topvoetballers

Print

De Belgische fiscus is een onderzoek begonnen naar de Luxemburgse belastingconstructies van verschillende Rode Duivels. De fiscus heeft expliciet oog voor de buitenlandse - en dus ook Luxemburgse - pistes waar onder meer Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas gebruik van maken. Die constructies kwamen in november aan het licht in de Lux Leaks-affaire.

De Rode Duivels hebben elk een Luxemburgse vennootschap die ze naar alle waarschijnlijkheid gebruiken om reclame-inkomsten naar door te sluizen. Die inkomsten worden in Luxemburg voor slechts 20 procent belast, terwijl ze in België volledig (zouden) worden belast.

De belastingconstructies zijn op zich perfect legaal, maar kunnen Hazard en co. toch zuur opbreken, legt fiscaal expert Michel Maus uit. “Vroeger moest enkel de raad van bestuur in Luxemburg samenkomen, maar nu moet de voetballer in kwestie kunnen bewijzen dat het werkelijke bestuur van de vennootschap in Luxemburg gebeurt. Dat is natuurlijk al veel moeilijker.”

Het onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) viseert daarnaast ook voetbalmakelaars en -clubs.

Meer voetbalnieuws