Japan heft tsunami-alarm op na aardbeving voor kust

Foto: AFP

Japan heft tsunami-alarm op na aardbeving voor kust

Print
Een kleine tsunami heeft dinsdag het noordoosten van Japan getroffen nadat er zich een sterke aardbeving had voorgedaan. De autoriteiten vroegen tienduizenden mensen tijdelijk hun huis aan de kust te verlaten. Volgens het Japanse meteorologische agentschap had de aardbeving een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. Ondertussen werd het tsunami-alarm opgeheven. De mensen mogen terug naar hun huizen.

Er was vooral ongerustheid over enkele duizenden inwoners van Rikuzentakata, een van de steden die het ergst getroffen waren door de gigantische tsunami van maart 2011. Officiële voertuigen reden met luide sirenes door de straten van de betrokken steden om de inwoners te waarschuwen en soms zelfs een ‘onmiddellijke evacuatie’ te bevelen. “Opgepast, nader de kust niet, ga u niet van de situatie vergewissen en zet al uw activiteiten aan de kust stop”, waarschuwde het meteorologische agentschap. Enkel de provincie Iwate zou op dit moment risico lopen. Volgens de huidige schattingen zou de tsunami tot een meter hoog kunnen zijn.

De eerste stijging van het waterpeil werd om 8.30 uur lokale tijd verwacht (0.30 uur België). Maar om 8.47 uur in Miyako en enkele minuten later in Kujiko werd slechts een verschil van 10 centimeter gemeten. Voor de kust van Kujiko was er nadien nog een stijging van 20 centimeter. “Maar dit kan snel stijgen”, zei een commentator op de openbare omroep NHK. Die onderbrak onmiddellijk haar programma’s toen het tsunami-alarm werd afgekondigd.

Nu in het nieuws