Enkel examens in juni om bissen tegen te gaan

De Antwerpse universiteit wil de lat hoger leggen. Foto: jesse willems

Universiteiten nemen maatregelen

Enkel examens in juni om bissen tegen te gaan

Print

Na de KU Leuven nemen ook andere universiteiten maatregelen om te vermijden dat studenten blijven aanmodderen. De universiteit van Antwerpen wil dat studenten voortaan 60 procent van de punten halen.

De universiteit van Gent (UGent) en die van Brussel (VUB) willen minder examens in januari. “Het academiejaar is nu vrij strikt in semesters opgedeeld. Jongeren die pas van het middelbaar komen, hebben het er moeilijk mee om na enkele maanden al zware examens af te leggen. Als je dan een minder goede start neemt, ben je een vogel voor de kat nog voor het academiejaar goed begonnen is”, zegt Tom Dekeyzer van het Gentse rectoraat. In de plaats komen er wel tussentijdse evaluaties en proefexamens om te vermijden dat studenten er pas in juni invliegen.

De Antwerpse universiteit wil de lat hoger leggen voor beginnende studenten. Zoals op alle universiteiten moeten zij nu vijftig procent van de punten halen om gerust te zijn. “We willen dat percentage optrekken naar zestig procent. Halen ze dat niet, dan kunnen we maatregelen nemen en ze eventueel verbieden om zich opnieuw in te schrijven”, zegt Cis Van Den Bogaert, hoofd van het departement onderwijs. De UA baseert zich op een advies van de VLOR, maar daar is wel nog een decreetswijziging voor nodig.

Lees dinsdag meer in Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio