Antwerpse informaticus brengt financiële wereld in verlegenheid

Antwerpenaar Yeri Tiete (26). Foto: patrick hattori

Antwerpse informaticus brengt financiële wereld in verlegenheid

Print
Antwerpen -

Zestien Belgische banken zijn in opspraak gekomen omdat hun beveiliging ondermaats zou zijn. De lekken kwamen aan het licht dankzij een eenvoudige test die iedereen kan uitvoeren.

Antwerpenaar Yeri Tiete (26) is informaticus en was de beveiliging van zijn eigen website aan het testen via de gratis online tool SSL Labs. Hij besloot om enkele banken waar hij zelf klant van is aan dezelfde simpele test te onderwerpen. De resultaten waren ondermaats. “Voor alle duidelijkheid: ik ben absoluut géén hacker of securityblogger”, zegt Tiete. “Ik hou me dus niet bezig met de interne beveiligingssystemen van banken en hun websites.”

De beveiliging waar de problemen bij opdoken, is de zogenaamde SSL-encryptie. Die wordt gebruikt om een veilige verbinding te garanderen zodat gegevens niet zichtbaar zijn voor buitenstaanders. Websites die hiervan gebruikmaken, zijn te herkennen aan het slot in de adresbalk en de domeinnaam die begint met ‘https://’.

Rekeningnummers aanpakken

Een lek in de SSL-encryptie kan een gevolg zijn van een verouderd systeem van klanten, waardoor banken niet tijdig de juiste updates kunnen doorvoeren. Hackers met slechte bedoelingen en de nodige kennis kunnen zo al uw bankverrichtingen volgen en zelfs rekeningnummers voor betalingen aanpassen.

Nadat Tiete het nieuws bekend had gemaakt op zijn website, hebben verschillende banken, waaronder ING, BNP Parisbas Fortis en bpost hun beveiliging snel opgekrikt.

Waarom ze dat niet eerder deden leest u dinsdag in Gazet van Antwerpen

www.ssllabs.com

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio