© Photo News

Terreurdreiging dwingt koningspaar tot gepantserde auto

Koning Filip en koningin Mathilde verplaatsen zich dezer dagen met een gepantserde Audi A8, die zo’n 300.000 tot 400.000 euro kost. Dat is het gevolg van de terreurdreiging in ons land, kwam het VTM-magazine Royalty te weten.

Guy Stevens

Sinds het terreurniveau in ons land verhoogd werd van twee naar drie op een schaal vier, maken koning Filip en koningin Mathilde hun verplaatsingen in een pantserwagen. De zwaar beveiligde Audi A8, zoals er maar een paar rondrijden in ons land, is bestand tegen kogels, bommen, vuur en zelfs een gasaanval. Specialisten omschrijven de wagen als een van de veiligste ter wereld.

“Er is enorm hard aan de auto gewerkt”, zegt Autowereld-hoofdredacteur Alain Devos. “Er werd ongeveer 450 uur aan gewerkt, alleen al om de body te verstevigen door een ander staal te gebruiken. De ruiten van de auto zijn kogelvrij en er kan extra zuurstof in het interieur worden gepompt als dat nodig zou zijn. Toxische gassen worden buiten gehouden. Er zit een automatisch brandblussysteem in de auto. Een heleboel snufjes die er moeten voor zorgen dat inzittenden maximale protectie krijgen bij een aanval, een aanslag enzovoort.”

De bijzondere wagen is niet voor iedereen te koop. Wie er één wilt, moet eerst toestemming vragen aan Binnenlandse Zaken. Dat wilt zo voorkomen dat criminelen ermee gaan rijden. Ook een speciale rijopleiding is nodig. “De auto is tweemaal zo zwaar als een gewone A8”, zegt Devos. “Dat betekent dat die wagen op een heel andere manier rijdt.”

De Audi A8 kost 300.000 tot 400.000 euro. Ook Angela Merkels en Willem-Alexander en Maxima rijden rond in zo’n wagen.