© Isosport

KV Mechelen verrast Anderlecht in blessuretijd (video)

Op de 26ste speeldag van de Jupiler Pro League heeft Anderlecht in extremis de drie punten laten liggen in eigen huis tegen KV Mechelen. Een kwartier voor het einde bracht Aleksander Mitrovic de thuisploeg op voorsprong. Maar dat was zonder de bezoekende troepen van Aleksander Jankovic gerekend, die vier minuten ver in blessuretijd via Veselinovic de 1-1 eindstand op het scorebord zetten.

wic

Bij Anderlecht dropte trainer Besnik Hasi Afrika Cup-deelnemers Chancel Mbemba en Frank Acheampong meteen weer in de basis voor de thuismatch tegen KV Mechelen. Malinwa pakte het aan zoals de verplaatsing bij Club Brugge van enkele weken geleden: het gooide alles potdicht en rekende op die ene snelle tegenstoot. Paars-wit kreeg de bal dan ook cadeau, maar behalve 73% balbezit leverde dat de Brusselaars tot op het halfuur maar bitter weinig op. Een halve kopkans voor Mitrovic, dat wel. Maar net zoals de wedstrijd in Brugge kwam de grootste kans ineens nog voor de bezoekers uit de lucht gevallen: Sofiane Hanni mocht in de grote rechthoek vrij afdrukken, maar werkte maar povertjes af. Zijn centrale schot kon al bij al makkelijk gepareerd worden door Silvio Proto.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

KV Mechelen

Zo goed als geen kansen voor Anderlecht in de eerste helft, dat net voor de rust nog een optater te verwerken kreeg. Mbemba leek last te hebben van een spierblessure en moest gewisseld worden, meteen goed voor het competitiedebuut van de Portugees Rolando voor Anderlecht.

Na rust greep Hasi in: de landskampioen ging met drie achterin spelen en gooide Goh Bi Cyriac in de strijd in plaats van Fabrice N’Sakala. Paars-wit ging dan ook stevig op zoek naar een doelpunt, maar Wouter Biebauw hield Malinwa recht op een knal van Leander Dendoncker en een kopbal van de pas ingevallen Cyriac. Net zoals in de eerste helft kregen de Mechelaars uit het niets echter weer een enorme kans. Rolando en Olivier Deschacht stonden allebei te slapen en lieten Glenn Claes zomaar weglopen, die op het gepaste moment diep gespeeld werd. De youngster van Malinwa miste zijn schot echter compleet.

Veselinovic bezorgt Anderlecht koude douche

Drie minuten later kreeg Cyriac voor Anderlecht de grootste kans uit de partij, maar na een prima kapbeweging stuitte hij in de zestienmeter op doelman Biebauw. De druk van Anderlecht nam gestaag toe en werd een kwartier voor tijd onhoudbaar voor de bezoekers, die van geluk mochten spreken dat Joachim Van Damme geen rode kaart kreeg voor een vuile fout op Ibrahima Conté. De man uit Guinee moest afgevoerd worden.

Ref Jonathan Lardot had zijn ogen een tweede keer in zijn zak zitten toen hij een overduidelijke penaltyfout van Kevin Paulussen op Frank Acheampong verzuimde te fluiten. De daaropvolgende hoekschop leverde weer bijna de 1-0 op voor de thuisploeg, maar Mitrovic liet enkel de deklat zinderen met zijn knal.

Gelukkig voor Anderlecht (en het geweten van ref Lardot) viel de verdiende 1-0 een goede twee minuten later toch. Steven Defour vond de onvermijdelijke Mitrovic, die de bal met de achterkant van zijn hoofd heerlijk in doel verlengde. Paars-wit leek zijn schaapjes op het droge te hebben, maar Dalibor Veselinovic bezorgde Anderlecht nog een flinke kater. Hij reageerde alert op een doorgekopte bal en ramde de bal door de benen van Silvio Proto in doel: 1-1.

Door het puntenverlies van Anderlecht kan Club Brugge, dat om 18u thuis tegen Lokeren speelt, weer zes punten uitlopen op zijn eerste achtervolger.

Opmerkelijk: Anderlecht kon tot nu toe maar 13 van zijn 26 wedstrijden winnen, maar de helft dus.

Belangrijkste fases:

23’ Dan toch eindelijk eens een kansje. Defour gooit een bal voor de pot en Mitrovic kan tussen 3 verdedigers toch koppen. Een verdienstelijke poging van de Serviër.

30’ Op amper 1 minuut tijd komt Mechelen 2 keer heel gevaarlijk opzetten. Vooral Hanni laat een dot van een mogelijkheid liggen. Mbemba mist zijn controle en Hanni kan alleen op Proto afgaan, maar hij knalt recht op de vuisten van de goalie. Dertig seconden later is het opnieuw alle hens aan dek centraal achterin. Obradovic wil lobben, maar zijn poging wordt net voor de doellijn gekeerd.

39’ Conté krijgt op de speelhelft van Mechelen ontzettend veel ruimte. Hij drijft met de bal en wordt niet aangevallen. Eens in de zestien probeert hij het vanuit een scherpe hoek, maar zijn poging gaat 2 meter voorlangs.

57’ De driemansverdediging van paars-wit verliest Claes helemaal uit het oog. Hij komt helemaal alleen voor Proto, maar hij wil het te mooi doen en krijgt het leer niet onder controle. Zo’n bal moet er altijd in.

61’ En nu laat Anderlecht het openingsdoelpunt liggen. Keurige aanval van paars-wit: Dendoncker laat een bal lopen voor Cyriac. Hij kapt zijn tegenstander uit in de zestien, maar krijgt het leer dan niet voorbij de Mechelse goalie.

76’ Lardot krijgt het volle Astridpark over zich heen nadat hij geen strafschop voor paars-wit fluit. Acheampong is sneller dan Paulussen en de verdediger haalt de Ghanees foutief onderuit, maar de scheidsrechter geeft niet meer dan een corner.

76’ De daaropvolgende corner wordt door Mitrovic op de lat gemikt! Opnieuw komt Mechelen goed weg.

78’ GOAL! De 1-0 hing de laatste 2 minuten in de lucht, en is nu ook een feit. Defour met een prima voorzet en Mitrovic kopt het openingsdoelpunt voorbij Biebauw in de winkelhaak. Tien minuten voor tijd is daar dan uiteindelijk de verdiende voorsprong voor Anderlecht.

90+4’ GOAL! O la la la Veselinovic! De invaller tikt het leer opeens door de beentjes van Proto tegen de touwen. Paulussen kopt een lange bal door, Rolando staat te slapen en als een duiveltje uit een doosje sleept de ex-spits van Anderlecht hier toch nog een punt uit de brand. Ongelofelijk maar waar!

MEER OVER jupiler-pro-league-matchverslag

MEER OVER VOETBAL