© Photo News

Clijsters verwent publiek en verslaat winnares Petkovic

Na de blessure van finalist Carla Suarez Navarro kwam er geen finale in de Diamond Games, maar gelukkig bracht toernooidirectrice Kim Clijsters redding. Clijsters speelde alsnog enkele spelletjes tegen Petkovic, en won zowaar!

jtp

Kim Clijsters is het tennissen nog lang niet verleerd, zo bleek al snel. Bij een 3-4 stand brak Clijsters door de opslag van Petkovic. Zo werd het 3-5, meteen het signaal om ermee op te houden.

Ook Brian Lynch zag het graag gebeuren. Op Twitter postte de wederhelft van Clijsters: ‘Ok, moet ik nerveus zijn? Kim Clijsters doet het weer!’ en later nog: ‘Ok, ik ben nerveus’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Finale Diamond Games afgelast na blessure Suarez

© BELGA

De finale van de Diamond Games wordt niet gespeeld. De Spaanse Carla Suarez Navarro moet geblesseerd afhaken, waardoor Andrea Petkovic zonder te spelen zich eindwinnaar mag noemen.

De Spaanse Navarro stond vanmorgen op met een geblesseerde nek. Zo moet ze verstek laten gaan voor de finale, die vandaag op het programma stond.

‘Bij het opstaan deze morgen deed de linkerzijde van mijn nek pijn’, stelde de 26-jarige Spaanse. ‘Gisterenavond was alles nog in orde. De pijn moet vannacht opgekomen zijn. Ik werd vandaag verzorgd door de fysiotherapeut en probeerde om 11u30 te spelen, waarna er opnieuw een sessie volgde bij de fysiotherapeut. Om 14u15 deed ik nog een poging. Maar ik kon niet goed opslaan en spelen zoals ik dat wil’, aldus Suarez Navarro.

De 27-jarige Petkovic, die in de tweede ronde met de nodige moeite Alison Van Uytvanck (WTA 103) had uitgeschakeld, zal nog een set spelen tegen toernooidirectrice Kim Clijsters. Het derde reekshoofd mag later op de dag pronken met het gouden racket, bekleed met 2008 diamanten. De speelster die het toernooi in drie jaar tijd twee keer kan winnen, mag de trofee definitief mee naar huis nemen. Voor Petkovic is het haar zesde WTA-zege.

Mestach en Van Uytvanck verliezen finale dubbelspel op Diamond Games

© Photo News

An-Sophie Mestach en Alison Van Uytvanck hebben zondag op de Diamond Games in Antwerpen (hard/731.000 dollar) de finale in het dubbelspel verloren van de Spaanse eerste reekshoofden Anabel Medina Garrigues en Arantxa Parra Santonja. De setstanden waren 6-4, 3-6 en 10-5 na 1 uur en 36 minuten.

Het Belgische duo keek snel tegen een 3-0 en 5-2 achterstand aan. Mestach en Van Uytvanck lukten een tegenbreak, maar moesten toch de eerste set met 6-4 aan hun tegenstandsters laten.

De tweede set kende een omgekeerd scenario: 0-3 en 2-5 voor Mestach en Van Uytvanck, die uiteindelijk een 3-6 op het scorebord lieten noteren. In de super-tiebreak trokken Medina Garrigues en Parra Santonja met 10-5 aan het langste eind.

Medina Garrigues stond 10 jaar geleden ook al eens in de dubbelfinale in Antwerpen. In 2005 moest ze aan de zijde van de Russische Dinara Safina het onderspit delven tegen thuisspeelster Els Callens en de Zimbabwaanse Cara Black.

‘Leuk om voor zoveel toeschouwers te spelen’

‘Doordat de finale in het enkelspel niet doorging, was het wel leuk dat er meer volk voor ons in de zaal bleef’, liet het Belgische duo optekenen.

Mestach en Van Uytvanck, die meteen afreizen naar het WTA-toernooi in het Braziliaanse Rio de Janeiro (gravel/250.000 dollar), speelden zaterdag laat hun halve finale. De partij was pas een uur en een kwartier na middernacht afgelopen. ‘We sliepen pas rond 3u’, stelde Van Uytvanck.’“Maar ik wil dat niet als uitvlucht gebruiken voor onze nederlaag. Ik voelde me toch goed vandaag.’

Beide speelsters, alle twee 20 jaar jong, willen in de toekomst vaker samen dubbelen. “Dankzij onze prestaties hier kunnen we hopelijk in de toekomst samen op grandslamtoernooien aantreden”, verklaarde Mestach. ‘Ook met het oog op de Fed Cup is het goed dat we hier enkele wedstrijden samen hebben afgewerkt.’

De 32-jarige Medina Garrigues stond 10 jaar geleden al eens in de dubbelfinale in Antwerpen. In 2005 moest ze aan de zijde van de Russische Dinara Safina het onderspit delven tegen thuisspeelster Els Callens en de Zimbabwaanse Cara Black. ‘Ik voel me dus duidelijk goed hier’, aldus Medina Garrigues. ‘Mestach en Van Uytvanck waren nerveus in het begin. Toen ze meer relaxed gingen spelen, zetten ze ons meer onder druk. In de super-tiebreak waren we heel geconcentreerd en agressief. Ook onze ervaring hielp daarbij. Het viel ons niet op dat we tegen thuisspeelsters aantraden. Het publiek was heel beleefd en helemaal niet vijandig.’

Kim Clijsters: ‘Speelsters gaven veel goede feedback’

© BELGA

‘Het was een dag boordevol adrenaline’, reageerde toernooidirectrice Kim Clijsters in Antwerpen na een week Diamond Games (hard/731.000 dollar). De voormalige toptennisster diende zondag na het Belgian Legends dubbelspel noodgedwongen nog eens haar racket boven te halen.

De Diamond Games, die over de hele week ongeveer 31.500 toeschouwers naar het Sportpaleis lokten, moesten al snel afscheid nemen van de Belgische tennissters en de eerste twee reekshoofden Eugenie Bouchard en Angelique Kerber. Op de slotdag kon de finale tussen Andrea Petkovic en Carla Suárez Navarro niet doorgaan, omdat de laatste met een nekblessure forfait diende te geven.

De organisatie besliste vervolgens om de ruim 5.000 aanwezige toeschouwers een partij tussen Clijsters en Petkovic voor te schotelen. ‘Voor mij was dit heel onverwacht’, stelde de 31-jarige Limburgse, die zeven jaar na de vorige editie als toernooidirectrice de Diamond Games opnieuw op de WTA-kalender zette. ‘Toen ik hoorde dat Suárez Navarro niet kon spelen, dacht ik: ‘Verdorie, wat nu?’ Petkovic wist van niets en was zich nog aan het opwarmen in de fitnessruimte. Opeens stond ik tegenover haar op het court. Het was leuk om de finale te spelen, al waag ik me zeker niet aan een comeback’, lachte Clijsters, die eerder op de dag aan de zijde van Dick Norman het Belgian Legends dubbelspel won van Sabine Appelmans en Xavier Malisse.

‘Met Petkovic als winnares prijkt een prachtige atlete op de erelijst. Ze gaf een mooie speech. Dat maakte het toch een beetje goed voor het publiek, dat geen finale te zien kreeg.’

‘Ik heb een bijzonder leuke week achter de rug. Het was heel leerrijk. Ik had een heel gepassioneerd team rond mij. De speelsters hebben me veel goede feedback gegeven. Binnen enkele weken zitten we samen met de WTA voor een evaluatie van het toernooi’, besloot Clijsters.