Vijf fijne knutseltips voor in de krokusvakantie

Of het nu mooi weer wordt of niet: de krokusvakantie is het ideale moment om samen met je oogappel(s) aan tafel te gaan zitten en te knutselen. Lobke Gielkens, schrijfster van ‘Het Leuke Vakantieboek’, geeft alvast vijf leuke tips om creatief aan de slag te gaan.

vwh, beelden Het Leuke Vakantieboek

Snoeppotjes van strijkparels

Nodig- vuurvaste kommetjes- olie- strijkparels

Maken1. Neem een vuurvast kommetje of ovenschaaltje en wrijf het in met een laagje olie.2. Strooi strijkparels in het kommetje en schud er wat mee, net zoals je een ingeboterde cakevorm zou bebloemen. Op die manier blijven overal parels plakken aan de binnenkant van het kommetje. Gaatjes vul je met de hand verder op.3. Verwarm de oven voor op 200°C. Zet het kommetje ongeveer 10 minuten in de oven en kijk hoe de parels beginnen te smelten. Blijf wel altijd in de buurt van de oven!4. Als alle parels gesmolten zijn, haal je het kommetje uit de oven. Laat afkoelen en ontvorm. Voila, een perfect feestelijk snoeppotje.

Extra tip:Als je oven dan toch opgewarmd is, waarom niet direct ook wat kleine cakejes of koekjes bakken om het schaaltje mee te vullen?

Creatieve borden

Nodig- borden in porselein of ovenvaste keramiek- porseleinstiften (verkrijgbaar bij AVA of De Banier)- carbonpapier (optioneel)

Maken

1. Was de borden zodat ze vet- en stofvrij zijn.2. Bedenk wat je wil tekenen en maak eventueel een paar proeftekeningen op papier.3. Neem de tekening over op het bord met de porseleinstift. Wil je verschillende kleuren gebruiken, laat dan even drogen vooraleer je een vlak inkleurt met een andere kleur.4. Laat drogen en zet de borden op een rooster 25 à 60 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C. Controleer voor de exacte tijd de gebruiksaanwijzing van je stift. Laat na het bakken afkoelen in de oven.5. Je servies is klaar voor gebruik, en is helemaal spruitjes- en vaatwasmachinebestendig.

Extra tips:- Indien je geen vaste tekenhand hebt kan je carbonpapier gebruiken om het ontwerp over te nemen op het bord.- Kleine foutjes kan je met een wattenstaafje verwijderen. Doe dit meteen want de inkt droogt snel.- Maak een heuse servies, compleet met bekers, tassen en eierdopjes.- Bewaar een porseleinstift horizontaal. Zo zal je er langer plezier van hebben.

Lantaarns van conservenblikken

Nodig

- lege conservenblikken- hamer en spijker of priem- ijzerdraad- primer- spuitverf (kleuren naar keuze)

Maken

1. Spoel de conservenblikken goed uit en verwijder de etiketten en lijm.2. Vul de blikken met water en plaats ze in de diepvries. Wanneer het water ijs wordt, kan je makkelijk gaten maken in het blik zonder het in te deuken. Gebruik een spijker en een hamer om een mooi patroon te tekenen op het blik. Maak geen gaatjes in de onderkant van het blik.3. Maak ook bovenaan aan weerszijden van elk blik een gaatje, zo kan je straks een handvat bevestigen.4. Laat het ijs smelten en droog het blik goed uit.5. Bevestig in de gaatjes bovenaan een stuk ijzerdraad als handvat.6. Tijd om te schilderen. Voor het beste resultaat breng je eerst een laagje primer aan. Spuit daarna in een kleur naar keuze.

Stressmannetjes

Nodig- zwarte alcoholstift- ballon- vulling: zand, rijst of tarwegriesmeel- leeg plastic flesje of trechter- karton en wol- universele lijm

Maken

1. Knip de bodem van een klein plastic flesje en rek de opening van de ballon over de ‘teut’ van het flesje.2. Schep couscous, rijst of zand in de fles en schud tot de ballon vult. Een trechter werkt natuurlijk ook perfect. Druk de vulling goed aan totdat de ballon helemaal gevuld is.3. Knoop de ballon dicht en geef je compagnon een gek, lachend of boos gezicht.4. Geef de stressmannetjes haar door bovenop de ballon telkens een klein pomponnetje (zie p. XX) te plakken. Laat zeker lang genoeg drogen. Het haar kan je bijtrimmen naar keuze.5. Beetje nerveus? Knijp in je stressmannetje en je stress verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Zelfgemaakt gezelschapsspel

Nodig- minstens 12 houten plaatjes- houtverf- flockfolie (verschillende kleuren)- papier en printer- fijn schaartje- bakpapier- strijkijzer

Maken

1. Nadat je de houten plaatjes op maat hebt gezaagd, of iemand dat voor je gedaan heeft, verf je ze in één of meerdere kleuren. Hoe meer kleurtjes, hoe makkelijker je spel. Laat drogen.2. Zoek op het net, in een boek of teken zelf leuke figuurtjes om te flocken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan in thema’s werken of seizoensgebonden, verschillende vormen uitproberen of cijfers en letters gebruiken. Druk of teken elk figuurtje steeds twee keer.3. Flocken op hout is kinderspel. Leg het uitgeknipt figuurtje op een blokje hout met de glimmende zijde naar boven. Leg er bakpapier over en strijk een paar seconden krachtig en op de hoogste stand. Laat even afkoelen.4. Haal het laagje plastic weg en klaar is je memoryplaatje. Herhaal dit 12 (of meer) keer en het spel kan beginnen!

Surf naar Lobke’s site www.leukewereld.be voor meer leuke vakantietips. Of haal ‘Het Leuke Vakantieboek’ van de creatieve mama in huis.

MEER OVER Gezin