© Shutterstock

Daarom is bier goed voor je gezondheid

Pintjes bevatten hop en dat ingrediënt kan je hersenen mogelijk beschermen tegen Alzheimer en Parkinson. Dat zeggen Chinese onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Lanzhou, in het wetenschappelijk blad Journal of Agricultural and Food Chemistry.

vwh

Een team wetenschappers onder leiding van onderzoeker Jianguo Fang heeft ontdekt dat xanthohumol, een bestanddeel van hop, onze hersencellen beschermt. De vorsers suggereren dat de lichamen van mensen die regelmatig bier drinken in staat zijn om neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson af te remmen.

Hoe dat precies komt? Het bestanddeel stimuleert de aanmaak van Nrf2-enzymen. Dat zijn eiwitten die onze hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress. Ondanks het beschermende effect raden de onderzoekers af om meer bier te gaan drinken. Een hoge alcoholconsumptie veroorzaakt net meer oxidatieve stress waardoor het effect van xanthohumol vervaagt. Af en toe een pintje bestellen, is volgens hen wel een goed idee.

Ook Britse wetenschappers zeggen dat het nog steeds verstandig is om te drinken met mate. Arthur Roach, gespecialiseerd in het behandelen van Parkinson, zegt in The Daily Mail dat overmatig alcoholgebruik een beschadiging van het hersenweefsel kan veroorzaken, met als gevolg een verhoogd risico op dementie. Verder zegt hij dat afzonderlijke studies hebben aangetoond dat het ontwikkelen van een bierbuik op middelbare leeftijd, het risico om Alzheimer te krijgen verdriedubbelt.

MEER OVER Fit & Gezond